:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 12. 21:31

Az SDRAM-árak továbbra is emelkednek, míg a DDR SDRAM-árak csökkennek

[SBN] Az amerikai iSuppli piackutató cég szerint emelkedik a hagyományos Single Data Rate (SDR) SDRAM-ok iránti kereslet, mivel a kínai újév miatt várhatóan nőnek a fehér dobozos/noname PC-k eladásai Ázsiában. Ez ahhoz vezetett, hogy az amerikai azonnali piacon immár hatodik hete emelkednek az SDRAM-árak.

[SBN] Az amerikai iSuppli piackutató cég szerint emelkedik a hagyományos Single Data Rate (SDR) SDRAM-ok iránti kereslet, mivel a kínai újév miatt várhatóan nőnek a "fehér dobozos/noname" PC-k eladásai Ázsiában. Ez ahhoz vezetett, hogy az amerikai azonnali piacon immár hatodik hete emelkednek az SDRAM-árak.

A múlt héten a 256 megabites (PC-133, 32-Mbit x 8) SDRAM ára 3,75 dollárra emelkedett az amerikai azonnali piacon, ez 6 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 3,55 dollárhoz képest. A 128 megabites (PC-133, 16-Mbit x 8) SDRAM ára pedig 3 százalékkal 2,45 dollárra emelkedett az előző héthez viszonyítva.

A december 2-i és a január 6-i hét között az amerikai azonnali piaci ár 34 százalékkal emelkedett a 128 megabites SDRAM esetében, míg a 256 megabites SDRAM ára 36 százalékkal nőtt.

A kaliforniai piackutató vállalat szerint a DRAM-gyártók arra számítanak, hogy a noname PC-k eladásainak növekedése az SDRAM-kereslet növekedését eredményezi, ez pedig az árak emelkedéséhez vezet. A noname PC-kben használatos SDRAM-ok iránti növekvő kereslet forrása a Távol-Kelet, ahol a gyártók a kínai újévre készülődnek. Sok ázsiai noname PC-ben még ma is az Intel SDR SDRAM-ot támogató 845-ös lapkakészleteit használják.

Az SDRAM-árakat jelenleg nagy mértékben befolyásolja a 2003-as kínai újév szokatlan időpontja: az ünnep (amely jelentős ajándékozási alkalom számos ázsiai országban) az idén a szokásosnál két héttel korábban, január 31-én lesz. Az iSuppli szerint az egyik legnépszerűbb ajándék most a PC lehet.

Ezzel együtt a piackutató vállalat figyelmezteti a piac résztvevőit, hogy az utóbbi időszak SDRAM-áremelkedései várhatóan nem jelentenek hosszú távú trendet. Az előző DRAM szabványváltáshoz (EDO-ról SDRAM-ra) hasonlóan az ipar most áll át az SDRAM-ról a Double Data Rate (DDR) SDRAM-ra, így a piacról kivezetésre kerülő, hamarosan eltűnő termékek esetében bizonyos mértékű áremelkedés egyfajta megszokott, de véges trend -- iparágtól függetlenül.

A PC-gyártók nagy része ma már csak a DDR SDRAM memóriamodulokat használja. Az iSuppli előrejelzése szerint az SDRAM hamarosan csupán a piac egy szűk szegmensét fogja elfoglalni, e memóriamodulokat csak régebbi PC-k felerősítéséhez fogják használni. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók le fognak állni az SDRAM chipek/modulok gyártásával.

Bár a DRAM-gyártók a termelés nagy részét már átállították a DDR SDRAM-gyártásra, a termelés 30 százalékát jelenleg még az SDRAM teszi ki, ez pedig több mint elegendő a kereslet kielégítéséhez, ugyanis ez utóbbi összességében csökken. Mivel az OEM PC-gyártók kizárólag DDR SDRAM-ot vásárolnak, ezeket nem érinti az SDRAM árának emelkedése.

Az iSuppli arra számít, hogy az SDRAM-árak hamarosan újra csökkenni fognak, mivel a kereskedők és a disztribútorok kezében elegendő SDRAM-készletek vannak a kínai újév keresletének kielégítéséhez.

Ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően tovább csökkent a DDR SDRAM chipek ára: a 256 megabites DDR chip ára 7 százalékkal 6 dollár alá süllyedt és az iSuppli szerint az ár az első negyedévben át fogja törni az 5 dolláros határt is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.