Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 9. 14:58

Egyre népszerűbbek az asztali processzorra épülő notebookok, de elemzők szerint a napjaik meg vannak számlálva

Az NPD Techworld piackutató cég szerint a kiskereskedelemben az ünnepi szezon legsikeresebb notebookjai az asztali processzorral szerelt készülékek voltak. A hírek szerint a nagy gyártók -- köztük a HP, a Toshiba, a Sony és a Dell -- már a következő generációs, asztali processzoros notebookjaikat fejlesztik, amelyek hamarosan meg is jelennek a piacon.

Az NPD Techworld piackutató cég szerint a kiskereskedelemben az ünnepi szezon legsikeresebb notebookjai az asztali processzorral szerelt készülékek voltak. A hírek szerint a nagy gyártók -- köztük a HP, a Toshiba, a Sony és a Dell -- már a következő generációs, asztali processzoros notebookjaikat fejlesztik, amelyek hamarosan meg is jelennek a piacon.

A gyártók úgy vélik, hogy a asztali processzorra épülő notebookok megtalálták a helyüket a piacon, ezt megerősíteni látszik, hogy a felhasználók egyre nagyobb többsége tér át asztali gépről notebookra. Az asztali processzoros notebookok gyorsabbak és olcsóbbak, mint a kifejezetten mobil használatra tervezett gépek, azonban kevésbé hordozhatók. Ám van, akit ez cseppet sem zavar.

Szakértők rámutatnak, hogy a mobil processzoros notebookok legnagyobb hátránya a magas ár. Miközben a leggyorsabb mobil Pentium 4 processzor, a 2,2 GHz-es változat listaáron 562 dollárba kerül, egy 2,2 GHz-es asztali Pentium 4 ár 193 dollár, de még a 2,8 GHz-es is csak 401 dollárba kerül.

Az asztali processzorral szerelt notebookok ára rendszerint 1400 és 2000 dollár között változik, de a 2000 dolláros csúcsmodellekben már villámgyors, 2,53 vagy 2,8 GHz-es processzor, 512 Mbyte memória, DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó és 15 hüvelykes kijelző található. Egy közel azonos felszereltségű, mobil processzoros notebook ára elérheti a 3000 dollárt is.

A HP ezen a héten két asztali processzoros notebookot jelentett be. A Presario 2500 alapkiépítésben 2 GHz-es asztali processzort és 14 hüvelykes kijelzőt tartalmaz mindössze 1299 dollárért. A 2,8 GHz-es processzorral, 15 hüvelykes kijelzővel, 512 MByte memóriával, DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtóval és 40 Gbyte-os merevlemezzel rendelkező csúcsmodell ára 1824 dollár. A HP Pavilion ze5200 hasonló áron és kiépítésben kerül a boltokba.

Várhatóan a Toshiba is hamarosan felfrissíti Satellite 1955 konfigurációját, amelynek érdekessége, hogy 16 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és vezeték nélküli, kivehető billentyűzettel is ellátták. Ez a gép jelenleg legfeljebb 2,53 GHz-es processzorral rendelhető de hamarosan valószínűleg 2,8 GHz-es erőművel is kapható lesz.

Elemzők azonban rámutatnak, hogy bár az utóbbi időben egyre népszerűbbek az asztali processzorral szerelt notebookok, az eladások tekintetében a mobil Pentium 4 chipes rendszerek messze felülmúlják azokat. Dean McCarron, a Mercury Research elemzője szerint a negyedévente eladott 6-7 millió notebook közül csak mindössze 1 millió asztali processzoros konfiguráció, a többi mobil Pentium 4, mobil Pentium III vagy Celeron processzoros, illetve kisebb részben AMD vagy Transmeta chipre épül.

Az asztali processzoros notebookok elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban népszerűek, azonban McCarron szerint ez a közeljövőben aligha fog változni. Alan Promisel, az IDC elemzője rámutatott, hogy a jövőben az asztli processzoros készülékek népszerűsége várhatóan csökkeni fog, mert a felhasználók az igen rövid akkumulátoros üzemidő miatt ezekkel nem mozoghatnak olyan szabadon.

Promisel szerint igen fontos szerepe lehet a vezeték nélküli internetes hozzáférési pontok -- ún. hot spotok -- terjedésének, ugyanis a vezeték nélküli hálózati kártyák tovább növelik a készülékek fogyasztását, így az asztali processzoros gépek csak igen rövid ideig működhetnek akkumulátorról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról