:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 9. 13:11

2 megapixeles digitális fényképezőgép a Sony új Clié kéziszámítógépében

A Sony új kéziszámítógéppel jelentkezett. A Clié NZ90 névre keresztelt készülék gyakorlatilag mindent tud, amit egy ilyen géptől elvárhat az ember, sőt még annál is többet, hiszen Bluetooth adóvevővel, Wi-Fi kártyahellyel, valamint beépített 2 Mpixeles digitális kamerával is ellátták.

A Sony új kéziszámítógéppel jelentkezett. A Clié NZ90 névre keresztelt készülék gyakorlatilag mindent tud, amit egy ilyen géptől elvárhat az ember, sőt még annál is többet, hiszen Bluetooth adóvevővel, Wi-Fi kártyahellyel, valamint beépített 2 Mpixeles digitális kamerával is ellátták.

A tavaly ősszel bemutatott Clié NX70v tenyérgép új változata az elődhöz hasonlóan széthajtható kivitelű. Az NZ90 is 200 MHz-es Intel Xscale processzorra épül és a Palm OS 5 operációs rendszer működteti, a memória mérete az NX70v-hez hasonlóan 16 Mbyte. A hasonlóságok azonban ezzel gyakorlatilag ki is merülnek, hiszen az NZ90-ben számtalan új szolgáltatás kapott helyet, a beépített extra alkatrészek sokasága miatt a készülék érezhetően vastagabb is az elődjénél.

A házban gyakorlatilag minden olyan létező szolgáltatás és alkatrész megtalálható, amely ma egy kéziszámítógépbe bekerülhet. A legfontosabb talán a 2 Mpixeles felbontású digitális kamera, amely akár 1600x1200 pixeles képek készítésére is alkalmas és amelyhez vaku is tartozik. Az NZ90-be épített kamera lencséje nem forgatható, azonban 2X digitális zoommal látták el, a fényképezőszoftver pedig számos extra szolgáltatást nyújt, például időzített exponálást vagy vörösszem-effektus csökkentést. A kamera rövid videók rögzítésére is alkalmas.

A Clié NZ90 -- a HandEra 330 mögött -- a világ második kéziszámítógépe, amelyet cserélhető akkumulátorral láttak el, és az első, amelyben alkalamzzák a smartLithium technológiát, amely segítségével az akkumulátor saját áramköreivel képes megállapítani a töltésszintet.

A Sony új tenyérgépe beépített Bluetooth-adóvevőt tartalmaz, azonban elődjéhez hasonlóan rendelkezik egy CompactFlash Type I kártyahellyel, ahová a Sony saját 802.11b (Wi-Fi) bővítőkártyáját lehet beépíteni. Sajnos ez a foglalat memóriabővítésre nem használható, azonban a Clié NZ90 természetesen rendelkezik Memory Stick aljzattal is.

A készülék beépített MP3-lejátszót, hangrögzítőt és infravörös portot is tartalmaz. A 16 bites színes kijelző felbontása 320x480 pixel. A beépített billentyűzet a gép alsó részén kapott helyet de természetesen a Graffiti kézírásfelismerést is lehet használni. A Clié NZ90 érdekessége még az USB-s bölcső, amely TV-csatlakozóval is rendelkezik, így a beépített digitális kamera felvételeit közvetlenül a TV-n is meg lehet tekinteni. A bölcső ezen felül USB gazdaként is működik, így például USB-s nyomtatót közvetlenül lehet a Cliéhez kapcsolni.

A Sony várakozásai szerint a Clié NZ90 áprilisban kerül az üzletekbe 800 dolláros fogyasztói áron. A tartalékakkumulátorok ára darabonként 80 dollár, a CompactFlash kivitelű Wi-Fi kártyáért 150 dollárt kérnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.