Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 8. 12:27

Centrino néven kerül forgalomba az Intel Banias

Az Intel bejelentette, hogy Centrino néven hozza kereskedelmi forgalomba a Banias kódnéven ismert platform komponenseit, beleértve magát a mikroprocesszort, a chipkészleteket, valamint a vezeték nélküli kommunikációs chipeket. Amint arról már korábban beszámoltunk, a Centrino platformra épülő mobil termékek az idei év első negyedévében debütálnak a piacon.

Az Intel bejelentette, hogy Centrino néven hozza kereskedelmi forgalomba a Banias kódnéven ismert platform komponenseit, beleértve magát a mikroprocesszort, a chipkészleteket, valamint a vezeték nélküli kommunikációs chipeket. Amint arról már korábban beszámoltunk, a Centrino platformra épülő mobil termékek az idei év első negyedévében debütálnak a piacon.

"A Centrino márkanév a mobil PC-k új generációjának szimbóluma, amelyek megváltoztatják az számítógép-használati szokásokat" -- mondta Pam Pollace, az Intel marketingért felelős részlegének igazgatója. "A Centrino technológia a vezeték nélküli szabadság élményét hozza el a felhasználóknak munkában, otthon, a repülőtéren vagy akár egy kávézóban." Az Intel által kiadott közlemény szerint a Centrino embléma egyszerre szimbolizálja a repülést, a mobilitást, valamint az előremutató technológiát.

Az Intel Centrino mikroprocesszor egy teljesen új architektúrára épül, amelyet a kezdetektől fogva az alacsony fogyasztás elvének előtérbe helyezésével fejlesztettek. A processzor várhatóan 1,3 és 1,6 GHz közötti órajeleken debütál az első negyedévben. A Centrino processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amelynek révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

A Centrino processzor szoftverkompatibilis a jelenlegi IA-32 processzorokkal, támogatja az MMX, SSE és SSE2 utasításkészletet, így nem szükséges a programokat külön optimalizálni. Ami az energiatakarékos funkciókat illeti, a chip egy új generációs SpeedStep technológiát tartalmaz, amely a korábbiaknál több fokozatban engedi állítani a processzor órajelét és feszültségét, így az többféle helyzethez is alkalmazkodhat.

A Centrino platform a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját kétsávos vezeték nélküli kapcsolattal váltja valóra. A kétsávos, 802.11a és 802.11b vezeték nélküli összeköttetés 54, illetve 11 megabit/másodperc sebességű kapcsolatot jelent. Ez a megoldás visszamenőleg kompatibilis a meglévő WLAN infrastruktúrával, és lehetővé teszi hálózatok széles körének elérését -- vállalati és otthoni hálózatokat, vezeték nélküli kapcsolódási területeket a reptereken, hotelekben, éttermekben és más nyilvános helyeken. Képes automatikusan az adott helyen elérhető leggyorsabb kapcsolat használatára.

Az Intel Centrino platformhoz készített vezeték nélküli LAN komponense tartalmazni fog egy olyan megoldást, amellyel lényegesen javítható a mobil PC-kben egyszerre működő Bluetooth és 802.11b vezeték nélküli technológiák teljesítménye. Minimálisra csökkenti a kétféle vezeték nélküli technológia közötti potenciális ütközéseket és optimális adatátvitelt, működési tartományt és válaszkészséget biztosít mind a 802.11b, mind a Bluetooth vezeték nélküli hálózatokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról