:

Szerző: Barna József

2003. január 7. 20:06

KT400A és KM400: a K7 platformhoz szánt utolsó VIA-chipkészletek

A VIA legújabb hivatalos chipkészlet-útiterve szerint AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz jelentős újdonságot hozó újabb termék a jövőben nem jelenik meg. Az idén mindössze két újabb lapka, a KT400 javított változata, a KT400A és az integrált grafikus maggal ellátott KM400 kerül piacra.

[HWSW] A VIA legújabb hivatalos chipkészlet-útiterve szerint AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz jelentős újdonságot hozó újabb termék a jövőben nem jelenik meg. Az idén mindössze két újabb lapka, a KT400 javított változata, a KT400A és az integrált grafikus maggal ellátott KM400 kerül piacra.

Amint arról beszámoltunk, korábban szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint a K7 szériához szánt utolsó VIA-mohikán, a KT400A -- hogy méltó versenytársa legyen az NVIDIA nForce2 platformnak -- kétcsatornás DDR400 memóriavezérlőt kap majd. Ez a hír azonban kacsának bizonyult. A KT400A az esetleges finomhangoláson túl mindössze abban különbözik elődjétől, hogy hivatalosan is együttműködik a DDR400 szabványtervezetnek megfelelő memóriamodulokkal. A lapka mintapéldányai a jelenlegi negyedévben készülnek el, így piaci megjelenése leghamarabb a második negyedévben esedékes.

A KT400 tulajdonságaival bíró, de CastleRock integrált grafikus vezérlővel rendelkező KM400 piaci premierje azonban már nem várat sokat magára. Amint az ismert, a CastleRock grafikus magot -- melynek erőssége a hardveres videodekódolásban rejlik -- nem az S3 Graphics tervezte; a chip licencét egy megnevezni nem kívánt tajvani gyártótól vásárolta meg a VIA. A KM400 DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat képes kezelni, valamint támogatja a 8x AGP interfészt és a 8x V-Link kapcsolatot.

A VIA a fenti north bridge-ek mindegyikéhez a VT8235 south bridge-et ajánlja, amely támogatja az Ultra ATA-133 meghajtókat és az USB 2.0-eszközöket, valamint integrált hatcsatornás audiovezérlővel rendelkezik. Ennek kiegészítője lehet a VT6420 társchip, amely kétcsatornás Serial ATA-vezérlővel büszkélkedhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.