Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 6. 11:22

Három új merevlemezt jelentett be a Hitachi

A Hitachi a mai napon számos új merevlemezzel jelentkezett a piacon. A cég kínálatában feltűnt egy 15 ezer ford/perc sebességű, nagyvállalati felhasználóknak szánt modell, egy 1,8 hüvelykes mobil merevlemez, valamint egy 4 GByte kapacitású MicroDrive.

A Hitachi a mai napon számos új merevlemezzel jelentkezett a piacon. A cég kínálatában feltűnt egy 15 ezer ford/perc sebességű, nagyvállalati felhasználóknak szánt modell, egy 1,8 hüvelykes mobil merevlemez, valamint egy 4 GByte kapacitású MicroDrive.

A nagyvállalati piacra szánt UltraStar 15K73 merevlemez 3,5 hüvelyk méretű, kapacitása 36 vagy 73 Gbyte. A meghajtó fenntartható adatátviteli sebessége legfeljebb 77,2 Mbyte/sec, átlagos elérési ideje 3,9 ms. Az UltraStar 15K73 merevlemez az első negyedévben kerül piacra Ultra 320 SCSI, illetve FCAL kivitelű változatokban.

Ez az első 15 ezer ford/perc sebességű meghajtó a világon, amelynél antiferromagnetikusan összekapcsolt (antiferromagnetically coupled -- AFC) hordozóréteg technológiát használtak. A cégen belül csak "csillámpor"-ként emlegetett új metódus alkalmazása során két mágneses réteget mindössze három atomnyi vastagságú ruténium réteggel választanak el egymástól, így a hordozóréteg tárolókapacitása megtöbbszörözhető. Az UltraStar 15K73 adatsűrűsége négyzethüvelykenként 31 Gbit.

Az elsősorban notebookok, Tablet PC-k és kéziszámítógépek részére kifejlesztett Travelstar Compact C4K40 merevlemezek 20 és 40 Gbyte-os kivitelben kaphatók, fordulatszámuk 4200/perc, adatsűrűségük négyzethüvelykenként 67 Gbit. Bár a meghajtó 1,8 hüvelyk méretű, cstlakozója kompatibilis a 2,5 hüvelykes merevlemezekével, így könnyen felhasználható a jelenlegi termékekben is. Az ATA/100 felületű Travelstar Compact C4K40 merevlemezek áprilisban kerülnek piacra.

A Hitachi ezen felül bejelentette az 1 hüvelykes MicroDrive merevlemezek eddigi legnagyobb kapacitású példányát, amely 4 GByte méretű. A vállalat közleménye szerint a meghajtó a korábbinál lényegesen kisebb író-olvasó fejet tartalmaz, amely 40 százalékkal közelebb kerülhetett az adathordozó réteghez. A 4 Gbyte-os MicroDrive adatsűrűsége 60 Gbit/négyzethüvelyk, az adathordozóréteg pedig a már fentebb említett antiferromagnetikusan összekapcsolt anyag, vagyis "csillámpor". A CompactFlash Type II kivitelű MicroDrive elődeinél 50 százalékkal nagyobb adatátviteli sebességet kínál, kereskedelmi megjelenése az ősz folyamán várható.

Mint ismeretes, a Hitachi még tavaly nyáron jelentette be, hogy 2,05 milliárd dollárért megvásárolja az IBM merevlemezgyártó üzletágát. A megállapodás szerint a felek a Hitachi Global Storage Technologies nevű vegyesvállalatben egyesítik merevlemezgyártó részlegeiket, ennek a cégnek a Hitachi jelenleg 70 százalékos tulajdonosa, de három év múlva a japán vállalat lesz a kizárólagos tulajdonos.

Elemzők szerint az új cégnek közel 60 százalékos részesedése lesz a 2,5 hüvelykes (mobil) merevlemezek piacán, ezzel messze megelőzve olyan vetélytársakat, mint a Fujitsu és a Toshiba. Az asztali gépekbe, tárolóeszközökbe és szerverekbe szánt 3,5 hüvelykes lemezeknél a cég a Seagate-tel versenyez majd a piaci elsőségért -- vélik a szakértők.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.