:

Szerző: Barna József

2003. január 3. 14:39

Hamarosan piacon a SiS655 chipkészletes alaplapok

A tajvani SiS tavaly novemberben jelentette be az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt SiS655 lapkakészletet. Az innovatív technológiákkal felvértezett termék felkelthette az alaplapgyártók érdeklődését: az ECS és az Asustek után nemrégiben a Gigabyte és az AOpen jelentette be SiS655 chipkészletes lapjait.

A tajvani SiS tavaly novemberben jelentette be az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt SiS655 lapkakészletet. Az innovatív technológiákkal felvértezett termék felkelthette az alaplapgyártók érdeklődését: az ECS és az Asustek után nemrégiben a Gigabyte és az AOpen jelentette be SiS655 chipkészletes lapjait.

A SiS655 kiemelendő tulajdonsága, hogy az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészletek közül elsőként rendelkezik kétcsatornás DDR333 memóriavezérlővel. Ennek köszönhetően akár 5,4 Gbyte/sec sávszélesség is elérhető, ami meghaladja az ebben a tekintetben sokáig egyeduralkodó Rambus DRAM adatáteresztő képességét is: az 1066 MHz-es RDRAM segítségével 4,2 Gbyte/sec sávszélesség érhető el. A lapka 400 és 533 MHz-es Intel Pentium 4 processzorokkal használható, és természetesen támogatja a 8x AGP interfészt is.

A SiS655 mellé a SiS693 south bridge-et társítják a gyártók, amely támogatja az UATA 133-as perifériákat, az USB 2.0-eszközöket, valamint integrált FireWire- (IEEE 1394) és hálózati vezérlővel is rendelkezik. A két alaplapi chipet 1 Gbyte/sec adatátviteli sebességet garantáló MuTIOL 1G kapcsolat köti össze. Az egyetlen problémát az okozza, hogy a SiS655 első revíziója nem támogatja a Hyper-Threading technológiát (lásd itt), ezért noha az arra épülő alaplapok képesek a 3,06 GHz-es vagy annál gyorsabb Pentium 4 kezelésére, a többszálú végrehajtás áldásairól le kell mondania a felhasználóknak.


AOpen AX45-4D

Az AOpen SiS655 chipkészletes alaplapja, az AX45-4D 1 8x AGP, 5 PCI és 1 CNR slottal, valamint 4 DDR DIMM foglalattal rendelkezik. Ez utóbbiakba maximálisan 4 Gbyte DDR333 memóriamodul helyezhető, csatornánként 2-2. A termék a lapkakészlet által nyújtott integrált szolgáltatásokon túl Realtek audio- és hálózati vezérlővel lett felszerelve. A gyártó adatai szerint a rendszerbuszt órajele egészen 992 MHz-ig emelhető.


Gigabyte GA-8SQ800

A Gigabyte GA-8SQ800 típusjelű lapján 1 8x AGP és 5 PCI slot található 4 DDR DIMM foglalat társaságában, melyekbe szintén párosával kell a DDR333 szabványú memóriamodulokat elhelyezni. A chipset alapszolgáltatásain túlmenően a lap Serial ATA- és hálózati vezérlővel, valamint hatcsatornás hangprocesszorral rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.