Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 2. 13:26

Júniusban leáll a lapos kijelzős Apple iMac gyártása

Tajvani források arról számolnak be, hogy az Apple júniusban leállítja a 17 hüvelykes lapos kijelzővel szerelt iMac számítógép gyártását. A döntés oka vélhetően a konfiguráció viszonylagos sikertelensége.

Tajvani források arról számolnak be, hogy az Apple júniusban leállítja a 17 hüvelykes lapos kijelzővel szerelt iMac számítógép gyártását. A döntés oka vélhetően a konfiguráció viszonylagos sikertelensége.

Az új iMac kétségtelenül formabontó kivitelű asztali számítógép, azonban vélhetően ez áll a viszonylagos sikertelenség hátterében is, ugyanis a félgömb formájú számítógépház, a kijelzőt tartó csuklós fémkar meglehetőse bonyolult szerkezetet képeznek, egyes források szerint egy komplett gép összeszerelése 100 lépésből áll, ami magas gyártási költségeket és magas árakat eredményezett.

Az Apple tavaly januárban mutatta be a lapos kijelző iMac számítógépeket, amelyeket akkor még 15 hüvelykes kijelzővel szerelt. Noha a kezdeti érdeklődés óriási volt, a modell végül nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat. Az Apple eredetileg azt tervezte, hogy a 2002-es évben mintegy 1 millió lapos kijelzős iMac gépet ad el, azonban becslések szerint mindössze 500-600 ezer példány talált gazdára.

A vállalat augusztusban dobta piacra a 17 hüvelykes kijelzővel szerelt iMac modellt, azonban ennek piaci sikere talán még az elődjét is alulmúlta. Eközben jelentősen csökkent az 15 hüvelykes modellek gyártási volumene, végül októberben le is álltak ennek a változatnak a gyártásával és ma már csak a 17 hüvelykes kijelzővel szerelt iMac kapható.

A konfigurációt 800 MHz-es PowerPC G4 processzorral, 256 Mbyte memóriával, NVIDIA GeForce4 MX grafikus vezérlővel, SuperDrive DVD-R/CD-RW-meghajtóval és 80 Gbyte kapacitású merevlemezzel szereli az Apple. A számítógépre az OS X 10.2 operációs rendszer mellett az iTunes, iPhoto, iMovie és iDVD alkalmazásokat is telepíti a gyártó.

Tajvani források szerint idén mindössze 300-400 ezer lapos kijelzős iMac értékesítésére lehet számítani, vagyis az Apple még ezzel együtt sem tudja elérni az eredetileg 2002-re kitűzött 1 milliós eladási darabszámot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról