:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 2. 11:54

A CeBIT kiállításon érkezik az NVIDIA GeForce FX olcsóbb verziója?

A The Inquirer informatikai bulvárlap értesülése szerint az NVIDIA a tavaszi CeBIT kiállításon mutatja be NV31 kódnéven ismert grafikus processzorát, amely az ősszel bejelentett GeForce FX olcsóbb, tömegpiacra szánt változata.

A The Inquirer informatikai bulvárlap értesülése szerint az NVIDIA a tavaszi CeBIT kiállításon mutatja be NV31 kódnéven ismert grafikus processzorát, amely az ősszel bejelentett GeForce FX olcsóbb, tömegpiacra szánt változata.

Egyelőre nem tudni, hogy az NV31 milyen paraméterekkel rendelkezik, azonban a brit lap tudni véli, hogy a kaliforniai vállalat új terméke teljes DirectX 9.0 kompatibilitást és a GeForce4 Ti 4600-hoz közeli sebességet nyújt majd, valamint fejlett anti-aliasing és anisotropic filtering funkciókkal rendelkezik.

Mint ismeretes, az NVIDIA a novemberi Comdex kiállításon jelentette be GeForceFX (NV30) videochipjét, azonban a ráépülő kártyák csak az idei év első negyedévében kerülnek piacra. A GeForce FX-nek egyelőre csak műszaki paraméterei ismertek, a teljesítményadatokat az NVIDIA nem hozta nyilvánosságra.

A GeForce FX 0,13 mikronos rézalapú technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban, körülbelül 125 millió tranzisztorból épül fel, és 500 MHz körüli sebességen üzemel. A chip 8 renderelő futószalaggal és futószalagonként 1 textúrázó egységgel rendelkezik. A GPU 128 bites memóriabuszt támogat, azonban az alkalmazott, 1 GHz-en üzemelő DDR-II memóriachipeknek köszönhetően maximális memória-sávszélessége így is elérheti a 16 Gbyte/sec-ot.

Míg a GeForce FX egyértelműen az ATI Radeon 9700 Pro piaci ellenfele lesz, addig az olcsóbb NV31 az ATI Radeon 9500 Pro és 9700 chipekkel fog versenyezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.