:

Szerző: Vörös Péter

2002. december 30. 11:06

iVDR konzorcium: cserélhető merevlemezek fogyasztói elektronikai eszközökben is

[IDG] Idén márciusban alakult meg az iVDR (Information Versatile Disk for Removable usage) konzorcium, amelynek tagjai cserélhető merevlemez-rendszereket terveznek fogyasztói elektronikai felhasználásra. A tervek szerint a januári Consumer Electronic Show-n (CES) mutatják be az 1,8 hüvelykes, Serial ATA interfészt használó HDD prototípusát. A CES lesz egyébként az első alkalom, hogy iVDR rendszert mutatnak be Japánon kívül.

[IDG] Idén márciusban alakult meg az iVDR (Information Versatile Disk for Removable usage) konzorcium, amelynek tagjai cserélhető merevlemez-rendszereket terveznek fogyasztói elektronikai felhasználásra. A tervek szerint a januári Consumer Electronic Show-n (CES) mutatják be az 1,8 hüvelykes, Serial ATA interfészt használó HDD prototípusát. A CES lesz egyébként az első alkalom, hogy iVDR rendszert mutatnak be Japánon kívül.

Toshiaki Hioki, a Sanyo Electric igazgatója, az iVDR igazgatótanácsának tagja és egyben a konzorcium képviselője közölte, hogy várhatóan három prototípust mutatnak be a CES-en: az egyik egy 2,5"-os iVDR merevlemez lesz párhuzamos ATA interfésszel, ezenkívül egy 2,5 és egy 1,8 hüvelykes iVDR HDD lesz a gyorsabb és olcsóbb Serial ATA interfésszel. A merevlemezeket a Hitachi Global Storage Technologies standján lehet majd megszemlélni, ez az a HDD cég, amelyet a Hitachi hozott létre az IBM merevlemez-részlegének felvásárlása után.

Jelenleg az iVDR lemezek kapacitása 80 GB, ez várhatóan megkétszereződik az első negyedévben, az ár pedig 166-249 dollár (~ 38-56 ezer Ft) között van, mondta Hioki. "Ez az ár elfogadható lehet a számítógép-alkatrészeknél, a fogyasztói elektronikai eszközöknél más a helyzet." Ez utóbbi területen (például a videomagnóknál) a konzorcium arra törekszik, hogy a HDD árát 80 dollár (~ 18 ezer Ft) alá szorítsák le.

Az iVDR cserélhető merevlemezeket kezdetben nyolc elektronikai vállalat -- a Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a Phoenix Technologies, a Pioneer, a Sanyo, a Sharp és a Victor of Japan (JVC) -- javasolta, akik márciusban megalapították a konzorciumot, amelynek immár 28 tagja van, többek között olyan HDD-gyártók mint a Maxtor és a Seagate.

Hioki elmondta, hogy az új, "swappable" drive (azaz az fogyasztói elektronikai eszközt nem kell se kikapcsolni, se újraindítani az egység csatolásához, a konfigurálás automatikus) szabványosításával, támogatásával és licencelésével a konzorcium tagjai két problémát szeretnének orvosolni.

Az egyik gond az, hogy a HDD-k maximális kapacitása évről évre megkétszereződik, így a fogyasztóknak újabb és újabb termékeket kell megvásárolni ahhoz, hogy lépést tartsanak a legújabb merevlemezes technológiával. A másik probléma az, hogy mivel a merevlemez-gyártók egyre növelik termékeit kapacitását, a csúcskategóriájú HDD-k ára nem nagyon változik, ami azt jelenti, hogy a termékek (közöttük a legfrissebb merevlemezek) ára nem csökken kellőképpen.

A konzorcium tagjai eddig kifejlesztették az első 2,5"-os iVDR merevlemezt, valamint megjelentették az alapvető specifikációkat a hardvereket, a párhuzamos ATA interfészt és a számítógép-perifériákban használt fájlformátumokat illetően.

A konzorcium most azon dolgozik, hogy kialakítsa a specifikációkat az újabb, Serial ATA interfészt használó 2,5"-os és 1,8"-os iVDR merevlemezekhez. A kisebb HDD-ket többek között audiolejátszóknál és autónavigációs rendszereknél fogják használni.

A kétféle méretű merevlemezek Serial ATA-specifikációit várhatóan akkor jelentetik meg, amikor azokat a konzorcium tagjai elfogadják a márciusi közgyűlésen.

A Serial ATA több előnyt nyújt a párhuzamos ATA-hoz képest. Egyrészt némileg gyorsabb: a sebessége 150 mbps (megabit/mp), szemben a párhuzamos ATA 100 mbps-os sebességével. A készüléktervezők számára is könnyebb a munka, mivel a kábelek egyszerűbbek és a feszültség is alacsonyabb.

Az 1,8"-os iVDR valamivel vékonyabb lesz a 2,5"-os iVDR merevlemeznél, amelynek mérete 13,2 cm x 7,6 cm x 1,3 cm. Ez lehetővé teszi azt, hogy az 1,8"-es merevlemez beilleszthető egy 2,5"-os aljzatba egy adapter használatával.

"Bízunk benne, hogy sok perifériagyártót tudunk megnyerni a CES-en, és az iVDR rendszer elterjedése elindul, mivel először a PC-kben jelennek meg ezek az eszközök. Ez a merevlemezek árcsökkenéséhez fog vezetni, és végső soron a fogyasztói elektronikai eszközök is fel lesznek szerelve iVDR aljzattal" -- mondta Hioki.

Jelentős akadály lehet az iVDR fogyasztói elektronikai eszközökben történő elterjedése útjában a szerzői jogi védelem kérdése. A konzorcium azt tervezi, hogy hamarosan megkeresik a vezető filmgyártó cégeket és a remények szerint márciusig be tudják fejezni a másolásvédelmi kód szabványosítását.

(Megj.: az iVDR honlapján található információk szerint a konzorciumnak jelenleg sem tagja a világ két legnagyobb fogyasztói elektronikai cége, a Sony és a Matsushita/Panasonic. Érdekesség az is, hogy ez utóbbi két cég kezében van a hollywoodi filmstúdiók egy része is, tehát az iVDR konzorciumnak részben éppen e két "renegát" szereplővel kell megállapodnia a szerzőijog-védelelemmel kapcsolatban. Amúgy remélhető, hogy az iVDR honlap amatőr színvonala nem a konzorcium komolyságát tükrözi ...)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.