Szerző: Vörös Péter

2002. december 30. 13:24

A WordLogic pert indít a Hewlett-Packard ellen

[Bloomberg] A kanadai WordLogic Corp. beperelte a Hewlett-Packardot, a világ harmadik legnagyobb kéziszámítógép-gyártóját, mivel a HP állítólag engedély nélkül használta a WordLogic Predictive Keyboard billentyűszoftverét egyes iPAQ eszközeinél.

A periratban a WordLogic közölte, hogy a cég jogdíjmentesen biztosította a WordLogic Predictive Keyboard szoftvert a Compaq számára az iPAQ 3800-as kéziszámítógépekhez. Ez a megállapodás azonban lejárt áprilisban, miután a Hewlett-Packard felvásárolta a Compaqot, ekkor a felek új szerződést kötöttek, amelynek értelmében az iPAQ 3900 és 5000-es sorozathoz a WordLogic nyújtja a szoftver próbaváltozatát.

A WordLogic szerint a HP-nak abba kellett volna hagynia a szoftver teljes változatának használatát a 3800-as sorozatnál. Ehelyett a HP továbbra is a teljes verziót kínálta az iPAQ 3800 felhasználóinak anélkül, hogy fizetett volna a WordLogicnek -- áll a periratban. A Hewlett-Packard lépésének eredményeként a WordLogic "több tízmillió dollárt" vesztett, állítja a vancouveri központú cég.

A magánkézben lévő WordLogic úgy véli, hogy a vállalatot "helyrehozhatatlan károk" érik akkor, ha a HP-t nem kényszerítik arra, hogy leállítsa a szoftver teljes változatának terjesztését a 3800-as sorozatnál. A cég az kéri a bíróságtól, hogy rendelje el az összes olyan termék visszahívását, amelyre jogtalanul installálták a terméket.

A keresetet december 20-án nyújtotta be a cég a San Jose-i (Kalifornia) kerületi bíróságnál. A Hewlett-Packard illetékesei egyelőre nem kommentálták a fejleményeket.

A Predictive Keyboard szoftver egy szótárral felszerelt program, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a szövegek gyorsabb bevitelét azáltal, hogy gépelés közben felkínálja a legvalószínűbb szóválasztási lehetőségeket. A WordLogic marketing célokból engedte meg a Compaqnak, hogy ingyen használja a szoftver teljes változatát.

Az új megállapodás értelmében a felhasználók által letöltött minden egyes teljes változatú szoftverért a WordLogic 18,95 dollárt, míg a HP 1 dollárt kap az iPAQ 3900, illetve 5000-es sorozatú eszközök esetében. A WordLogic a periratban 18,95 dollárt követel minden egyes eladott 3800-as sorozatú kéziszámítógép után. A kanadai cég ezenkívül a Hewlett-Packard e készülékek értékesítéséből származó nyereségéből is részesedni szeretne.

A perirat azt állítja, hogy a Hewlett-Packard "félrevezette a WordLogicot és elrejtette azt, hogy milyen mértékben használja fel annak szoftvereit, majd gazdasági retorziókkal fenyegetett arra az esetre, ha a WordLogic érvényesíteni próbálja jogait. A HP ezenkívül félrevezette a kiskereskedelmi vásárlókat azt állítván, hogy joga volt értékesíteni a WordLogic Predictive Keyboard teljes változatát."

A Palo Alto (Kalifornia) központú Hewlett-Packard részvényárfolyama pénteken 35 centtel (1,91 százalékkal) 17,94 dollárra esett vissza. Az idén a részvényárfolyam 13 százalékkal csökkent, az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 10,75-24,12 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról