Szerző: Vörös Péter

2002. december 27. 14:24

Várhatóan túlkínálat lesz a memóriapiacon 2003-ban

[AsiaBizTech] A Nikkei Market Access piackutató vállalat által végzett felmérés eredménye az, hogy a DRAM-piacon várhatóan jelentős túlkínálat lesz jövőre. Mivel a legfőbb memóriagyártók elkezdik a 300 mm-es waferek teljes kapacitású gyártását, a teljes termelés várhatóan eléri a 816,9 petabitet, ami 66 százalékos növekedést jelent.

[AsiaBizTech] A Nikkei Market Access piackutató vállalat által végzett felmérés eredménye az, hogy a DRAM-piacon várhatóan jelentős túlkínálat lesz jövőre. Mivel a legfőbb memóriagyártók elkezdik a 300 mm-es waferek teljes kapacitású gyártását, a teljes termelés várhatóan eléri a 816,9 petabitet, ami 66 százalékos növekedést jelent.

Ha a kereslet is ilyen arányban emelkedik, akkor a helyzet természetesen nem okoz semmilyen problémát. Azonban még abban az esetben is, ha a PC piac -- amely a teljes DRAM felhasználás 60 százalékát jelenti -- visszatér a gyors növekedési pályára, a teljes kereslet legfeljebb 761,2 petabit lesz.

Egész éves előrejelzést tekintve körülbelül 7 százalékos túlkínálat várható. Ez az adat azt mutatja, hogy a gyártók kevesebb mint egy hónapos készletet tartanak. Ha azonban ehhez hozzáadjuk a 2002 végi készleteket, akkor 2003 végén a készletszint két hónapos lesz. Ami a DRAM piacot illeti nagyon valószínű az, hogy az ilyen készlethelyzet jelentős árcsökkentéshez fog vezetni, ami a "piac összeomlásához fog vezetni".

Jelenleg egyetlen teljesen működőképes, 300 mm-es wafereket készítő gyár van üzemben, itt az Infineon Technologies AG havonta 10 ezer wafert készít. Azonban a fő DRAM-gyártók jövőre szintén elkészülnek 300 mm-es wafergyáraikkal. Még konzervatív becslések szerint is legalább hat 300 mm-es wafergyár lesz készen jövőre: 2 ilyen gyára lesz a Samsung Electronics-nak, míg 1-1 ilyen gyára lesz az amerikai Micron Technology-nek, a japán Elpida Memory-nek, a tajvani PowerChip Semiconductor-nak és a szintén tajvani ProMOS Technologies-nek.

Miért van az, hogy a memóriagyártó vállalatok hajlandóak növelni termelésüket és új gyárakat nyitnak meg annak ellenére, hogy előreláthatóan elkerülhetetlenül jelentős túlkínálatra lehet számítani? A válasz egyszerűen az, hogy a cégek abban reménykednek, hogy fenntarthatják ár-versenyképességüket a tömegtermelés hatékonyságának eredményeként, mivel így nagyobb mennyiségű DRAM chipet lehet gyártani a nagyobb wafereknek köszönhetően. A cégeknek nincs választásuk: mindenki arra számít, hogy a riválisok közül többen is kilépnek a DRAM szektorból.

A termelési előrejelzés a PC DRAM kereslet optimista számításán alapul, bár a piac nem vár jelentős növekedést az idei PC eladások volumenét illetően. Konkrétan az a feltételezés, hogy 2003-ban 139,7 millió PC-t fognak eladni, ami körülbelül 10 százalékos emelkedést jelent 2002-höz képest. Ezenkívül az optimista előrejelzés szerint az átlagos memóriakapacitás PC-nként 196 MB 2002-ben és 294 MB 2003-ban. Még ezeket a számokat figyelembe véve is túlkínálat várható a memóriapiacon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.