Szerző: Vörös Péter

2002. december 30. 08:49

Az EDS 1,3 milliárd dolláros IT kihelyezési szerződést kötött az ABN Amro bankkal

[Bloomberg, WSJ] Az Electronic Data Systems (EDS) ötéves, 1,3 milliárd dollár értékű IT outsourcing szerződést kötött az ABN Amro Holding NV-vel a legnagyobb holland bank vállalati és befektetési banki divíziója számítógépes hálózatának kezelésével kapcsolatban.

[Bloomberg, WSJ] Az Electronic Data Systems (EDS) ötéves, 1,3 milliárd dollár értékű IT outsourcing szerződést kötött az ABN Amro Holding NV-vel a legnagyobb holland bank vállalati és befektetési banki divíziója számítógépes hálózatának kezelésével kapcsolatban.

A megállapodás több mint öt hónapos tárgyalássorozat lezárultát jelenti és 12 nappal azután született meg, hogy az EDS -- a világ második legnagyobb IT szolgáltató vállalata -- bejelentette, hogy 10 éves, 4,5 milliárd dolláros megrendelést kapott a Bank of Americától. E két megállapodás az év két legnagyobb értékű szerződése a Plano (Texas) központú cég részére. Az év első három negyedévében a cég összesen 16,4 milliárd dollár értékű szerződést kötött, szemben az előző év hasonló időszakában elért 21,2 milliárd dollárral.

Az új szerződések valamelyest csökkenthetik egyes befektetők azon aggodalmát, hogy az EDS esetleg nem képes nagy megrendeléseket elnyerni, amelyekhez jelentős összegű kezdeti befektetésre van szükség. A kérdés akkor merült fel, amikor a kereslet csökkent az idén és a vállalat 78 százalékkal, 900 millió dollárról 200 millió dollárra szállította le 2002-es cash flow előrejelzését szeptemberben. Az EDS közölte, hogy az ABN Amro-megállapodás az e havi új megrendeléseket és meghosszabbításokat 6 milliárd dollárra növeli.

A tavaly 21,5 milliárd dolláros forgalmat elért EDS mostanában elvesztett néhány nagy szerződést, többek között a J.P. Morgan Chase & Co. több milliárd dolláros megrendelését és egy, a Texas állam által meghirdetett 600 millió dolláros projektet. A Procter & Gamble egy több milliárd dolláros megrendelésről tárgyalt a céggel, de végül úgy döntött, hogy több kisebb outsourcing szerződést köt. A cég 100 millió dollárt tartalékolt a második negyedévben azokra a kifizetésekre, amelyekre nem számíthat a csődbe ment WorldCom távközlési vállalattól.

Terry Balluck, az EDS szóvivője nem tette közzé az amszterdami központú ABN Amróval kötött szerződés pénzügyi részleteit, a bank várhatóan február 15-én, a negyedik negyedéves eredmények közzétételekor hozza nyilvánosságra azokat.

"Az EDS egy jól irányított vállalat, amely javuló teljesítményt mutat" -- mondta Forrest Mervine, a Philadelphia Corp. alapkezelője. "Igazából nincs sok gond a céggel kapcsolatban. A negatív hírek nagy része nem a tényeken alapul." Mervine szerint az EDS részvényárfolyama hamarosan megduplázódik és ennek megfelelően "vétel" besorolást ad a részvénynek.

A pénzügyi szolgáltatási szerződések keretében foglalkoztatnak 29 országban 10 ezer EDS-alkalmazottat, e részleg adta a cég forgalmának 17 százalékát tavaly. A vállalat többi pénzügyi ügyfelei közé tartozik a Royal Bank of Scotland Group PLC, a Deutsche Bank AG és az Abbey National PLC.

Hugh Scott-Barrett, az ABN Amro igazgatótanácsának tagja augusztusban közölte, hogy Hollandiában, Hongkongban, Nagy-Britanniában, Németországban, Szingapúrban és az USA-ban összesen körülbelül 1000 alkalmazott fog átkerülni az EDS-hez a szerződés értelmében. A bank később azt is közölte, hogy további 1000 ideiglenes alkalmazott szintén átkerülhet az amerikai céghez. Balluck nem kedden nem részletezte azt, hogy hány alkalmazott kerül át az EDS-hez.

A bankok Európa-szerte csökkentik létszámukat és csökkentik a költségeket IT outsourcing szerződések révén, mivel a második világháború óta a leghosszabb pangó piaccal küszködnek. Az IBM -- az EDS legnagyobb riválisa -- december 18-án kötött 10 éves, 2,5 milliárd dolláros IT tevékenység-kihelyezési szerződést a Deutsche Bankkal.

Az EDS áprilisban kötött egy ettől független szerződést a Deutsche Bankkal az észak-amerikai feldolgozó részleg támogatására a bank globális készpénzkezelési divízióján belül, közölte Balluck. A szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra. "Jelenleg sok lehetőség van a pénzügyi szektorban" -- mondta az EDS szóvivője.

Az ABN Amro bejelentette, hogy az elmúlt két évben több mint 4000 alkalmazottat bocsátott el a vállalati és befektetési bank nyereségességének visszaállítása érdekében, e divízió az év első három negyedévében veszteséges volt. A bank azt tervezi, hogy egyesíti a back office-eket és karcsúsítja az IT és az üzemeltetési részlegeket annak érdekében, hogy 462 millió dollárral csökkentse a költségeket.

A felügyeleti szervek hozzájárulását és az alkalmazottak képviselőinek tanácsát még meg kell szerezni az EDS-szerződéshez. Steven Blaney, az ABN Amro szóvivője elmondta, hogy egyes részleteket még ki kell dolgozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról