:

Szerző: Vörös Péter

2002. december 23. 08:46

Lassul a broadband hozzáférés terjedésének növekedési üteme az USA-ban

[IDG] Az amerikai Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Hírközlési Bizottság) legújabb jelentése szerint 2002 első félévében lassult a szélessávú internethozzáférés terjedésének növekedési üteme. Ebben az időszakban 27 százalékkal nőtt a broadband vonalak száma, míg 2001 második félévében a növekedési ütem 33 százalék volt.

[IDG] Az amerikai Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Hírközlési Bizottság) legújabb jelentése szerint 2002 első félévében lassult a szélessávú internethozzáférés terjedésének növekedési üteme. Ebben az időszakban 27 százalékkal nőtt a broadband vonalak száma, míg 2001 második félévében a növekedési ütem 33 százalék volt.

Ugyanakkor nagy a sebességű -- az FCC meghatározása szerint 200 kbit/s-nál gyorsabb -- internetcsatlakozás a kontinensnyi ország egyre több részén érhető el: az USA összes postai irányítószáma (zip code) közül 84 százalékban vannak broadband előfizetők, szemben a fél évvel ezelőtti 79 százalékkal. Azonban az FCC jelentése szerint mind a DSL, mind a kábel TV-s hozzáférés növekedési üteme lassult. Az információkat a szolgáltatóktól gyűjtötte a Bizottság, amely félévenként teszi közzé eredményeit.

2002 első félévében 12,8 millióról 16,2 millióra nőtt a szélessávú vonalak száma, ez 27 százalékos növekedést jelent -- 2001 második félévében a vonalak száma 9,6 millióról 12,8 millióra emelkedett, ez pedig 33 százalékos növekedésnek felel meg.

A növekedési ütem lassulása leginkább az ADSL-t érintette, itt 3,9 millióról mindössze 5,1 millióra (29 százalékkal) emelkedett a vonalak száma -- az előző időszakban az ADSL vonalak száma 47 százalékkal nőtt. A kábel TV broadband hozzáférés növekedési üteme szintén csökkent: 36 százalékról 30 százalékra, mivel a vonalak száma 7,1 millióról 9,2 millióra emelkedett.

"Az ország gyenge gazdasági helyzete volt valószínűleg a legfontosabb tényező a broadband hozzáférés növekedési ütemének lelassulása mögött" -- mondta David Neil, a Gartner piackutató vállalat hálózati elemzője. Bár a szélessávú internethozzáférés ára nem horribilis -- körülbelül havi 40-50 dollár --, nem nevezhető olcsónak sem.

"Mindenki óvatosabbá vált kiadásaival kapcsolatban. Ha nem üzleti célokra használják a broadband hozzáférést, akkor nem feltétlenül könnyű megindokolni a váltást a modemes internetezésről" -- mondta Neil. (Megj.: ne felejtsük el, hogy az USA-ban a lakosság nagy részének átalánydíjas helyi telefonelőfizetése van, így a modemes hozzáférésnek nincs telefonköltség vonzata.)

Fontos tényező a nagy sebességű internethozzáférés elterjedése szempontjából az, hogy a potenciális vevők horrortörténeket hallanak a szolgáltatás felállításával kapcsolatos problémákról. Bár az installálási eljárás lényegesen javult a broadband korai időszakához képest, a negatív hírek fennmaradtak. "A jó hírnevet igen nehéz megszerezni, de nagyon könnyű elveszíteni" -- igaz e téren is a mondás.

Különösen az ADSL növekedési üteme lassabb, mivel viszonylag lassú a szolgáltatás területi terjedése. A szolgáltatók ugyan szeretnének minél több ügyfélnek szélessávú szolgáltatást nyújtani, de jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Az ismeretek hiánya is fontos szerepet játszik: azok a potenciális broadband ügyfelek, akik felhívják helyi szolgáltatójukat és azt az információt kapják, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre az ADSL, azok vagy a kábel TV-t választják vagy feladják nagy sebességű internethozzáférési terveiket.

"Azonban a fogyasztók internetezési szokásai (mint például a Web-böngészés, könyvek vagy utazási szolgáltatások online vásárlása) egyre inkább a broadband felé terelik őket, mivel a modemes hozzáférés egyre kevésbé elfogadható kompromisszum. Az egyre bonyolultabbá váló Web-oldalak letöltése frusztrációt okozhat a modemes felhasználók számára" -- mondta a Gartner elemzője.

Az FCC jelentése azt is kiemeli, hogy egyre inkább terjed a szélessávú hozzáférés az alacsonyabb jövedelmű és kevésbé sűrűn lakott területeken. A közepes (medián) háztartási jövedelem alapján rangsorolt postai irányítószámok között a postai irányítószámok alsó tizedének 69 százalékában voltak broadband előfizetők -- 2001 júniusában ez az arány mindössze 59 százalék volt. A jövedelmi skála tetején lévő postai irányítószámok 98 százalékánál voltak szélessávú előfizetők.

A legkevésbé sűrűn lakott postai irányítószámok 50 százalékánál voltak broadband előfizetők, szemben a 2001 júniusában mért 37 százalékkal. A legsűrűbben lakott postai irányítószámok 99 százalékában használtak szélessávú hozzáférést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.