Szerző: Vörös Péter

2002. december 23. 08:57

A Sybase felvásárolja az AvantGo mobilszoftver-gyártót

[CNET, WSJ] A Sybase és az AvantGo megállapodott abban, hogy az adatbázis szoftvergyártó 38 millió dollár készpénzért megveszi a népszerű, ám mégis gondokkal küszködő mobilszoftver-gyártót. Az AvantGo részvényeinek 25 százalékát birtokló AvantGo vezetők hozzájárultak a tranzakcióhoz.

Az AvantGo termékei lehetővé teszik a felhasználóknak a hírek, időjárás-jelentés és más információk letöltését a webről a kéziszámítógépekre. Novemberben a Hayward (Kalifornia) központú vállalat közölte, hogy a My AvantGo szolgáltatásnak több mint 7 millió regisztrált felhasználója van.

A szoftverek népszerűsége ellenére a cég sosem ért el pénzügyi sikereket. A harmadik negyedévben az AvantGo vesztesége 5,5 millió dollár (részvényenként 16 cent) volt, míg a forgalom mindössze 4,5 millió dollár.

Az AvantGo angol nyelvű tartalomszolgáltatói között van többek között a New York Times, The Wall Street Journal, a Bloomberg, a CNET, a PC World, a BBC, a The Times, a Financial Times és az Economist. A francia, spanyol, német és egyéb nyelvű tartalomszolgáltatás is elsőrendűnek mondható.

A Dublin (Kalifornia) központú Sybase közölte, hogy a tervek szerint az AvantGo a cég iAnywhere Solutions részlegén belül fog működni. Az adatbázisgyártó vállalat arra számít, hogy az ügyletet sikerül 2003 első negyedévében lezárni. A Sybase közölte, hogy az akvizíció kiterjeszti az iAnywhere Solutions erősségeit a mobil piacra és új lehetőségeket nyit meg a Web-tartalmak mobilizálása terén.

John Chen, a Sybase elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az egyesülés az ún. "mobil middleware" piacot célozza meg, azokat a szoftvereket, amelyek révén a mobil eszközök kommunikálni tudnak egymással, vállalati szerverekkel és tartalomszolgáltatókkal és e-maileket tudnak küldeni és fogadni. Chen szerint ez az IBM, Sybase és más cégek által képviselt piac jelenleg évi 700 millió dollár nagyságú, de 2006-ra eléri a 1,5 milliárd dollárt.

Chen arra számít, hogy az AvantGo felvásárlás a jövő évtől növelni fogja a Sybase forgalmát. "Az AvantGo körülbelül 18 millió dolláros éves forgalmat bonyolít, mi körülbelül ennyire számítunk 2003-ban is."

A hír eredményeként az AvantGo részvényárfolyama 44 centtel (83,02 százalékkal !!) 97 centre ugrott fel. Az előző egy évben a cég részvényárfolyama 0,30-2,45 dollár között volt. A Sybase részvényárfolyama 7 centtel (0,53 százalékkal) 13,08 dollárra esett vissza. A vállalat részvényárfolyama az előző egy évben 9,15-19,24 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról