Szerző: Vörös Péter

2002. december 20. 16:11

A Vodafone bejelentette Chris Gent elnök-vezérigazgató utódját

Arun Sarin
Arun Sarin
A Vodafone elnök-vezérigazgatója, Chris Gent július 30-án adja át posztját az amerikai Arun Sarinnak, aki korábban már dolgozott Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójánál, de alig két évvel ezelőtt otthagyta a céget.

Az 54 éves Gent 17 éven át irányította a céget, amely vezetésével egy ideig a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója lett -- ez utóbbi címet az idén vesztette el a vállalat: az NTT DoCoMo forgalom, a China Mobile pedig előfizetőszám alapján előzi meg immár a Vodafone-t.

"A kinevezés része egy körültekintően végrehajtott utódlási tervnek" -- mondta Lord MacLaurin, a cég igazgatótanácsának elnöke, hozzátéve azt, hogy Gent már korábban jelezte azt, hogy vissza szeretne vonulni a vállalat éléről.

MacLaurin azt is elmondta, hogy Gent nem volt nyomás alatt a távozással kapcsolatban. A jelenlegi elnök-vezérigazgató több mint tízszeresére növelte a cég piaci értékét, a világ egyik legnagyobb vállalata lett irányítása alatt és óriási cégfelvásárlásokat vezényelt le sikeresen.

"Meg vagyok döbbenve" -- mondta John Hatherly, az M&G Asset Management (a Vodafone tíz legnagyobb részvényeseinek egyike) alapkezelője. "Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a lépés nem a részvényesek nyomásának eredménye."

Egyes szakértők kétségeiknek adtak hangot a Gent-Sarin bejelentés időzítésével kapcsolatban. "A világ egyik legnagyobb vállalatának vezetője, a szakmában abszolút szavahihetőnek tartják és a cég jó eredményeket ér el -- miért vonul vissza Gent annak ellenére, hogy a dolgok láthatóan jól mennek? Én attól tartok, hogy esetleg tud valamit, amit mi nem tudunk" -- mondta Damien Maltarp, a Banc of America elemzője.

Másokat Gent távozásánál jobban meglepi az utód személye. Az indiai származású, 48 éves Sarin amerikai állampolgár, aki akkor lett a Vodafone egyik vezetője, amikor régi vállalatát, az AirTouch Communications-t 1999-ben felvásárolta az agresszív, gyorsan növekvő Vodafone. Sarin a cégnél az amerikai, ázsiai és ausztráliai részleg működését vezette, de 2000-ben kilépett és az Infospace internetes szoftvercég vezetését vállalta el. Ezzel együtt megtartotta nem ügyvezető igazgatói posztját a Vodafone-nál.

Gent a vállalattörténelem egyik legnagyobb felvásárlási hullámának egyik vezető ügyletkötője volt, aki éppen most, az akvizíciós áradat visszaesésénél hagyja ott a céget. Gent egyik legnagyobb sikere a német Mannesmann mobiltelefon-szolgáltató ágazatának 185 milliárd dolláros felvásárlása volt 2000-ben. Ez az akvizíciók történetének egyik legnagyobb értékű ügylete, amelynek révén a Vodafone egy csapásra a multinacionális óriásvállalatok ligájába emelkedett.

Sarin jelenleg az Accel-KKR Telecom kommunikációs céget vezeti, a San Francisco-i központú vállalat tulajdonosa az Accel Partners és a Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.