Szerző: Barna József

2002. december 19. 19:01

A jövő év elején várható az EB-döntés a Microsoft ügyében

Mario Monti
Mario Monti
[Dow Jones] Az Európai Bizottság a jövő év elején lezárja a Microsoft ellen folytatott vizsgálatot és dönt arról, hogy a redmondi szoftvercég visszaélt-e monopolhelyzetével az operációs rendszerek piacán, közölte Mario Monti, a Bizottság versenyügyi biztosa.

Az Európa Parlament üléséről készült, ma közzétett jegyzőkönyv szerint Monti a honatyák előtt úgy nyilatkozott, hogy "a jövő év elején végleges döntésre jut" a Bizottság az ügyben. S minthogy az európai vizsgálat alapvetően különbözik az Egyesült Államokban lefolytatott trösztellenes eljárástól, eltérő döntés születhet, tette hozzá.

Az Egyesült Államokban lefolytatott Microsoft-perben eljáró szövetségi bírónő november elején gyakorlatilag érdemi változtatás nélkül hagyta jóvá a Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium által szövegezett megállapodás-tervezetet, és elutasította a szigorúbb büntetést követkelő kilenc állam beadványát. Az államok többsége elfogadta a döntést, csupán Nyugat-Virginia és Massachusetts fellebbezett.

Amint az ismert, a Microsoft riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a redmondi szoftveróriás a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

a címlapról