Szerző: Barna József

2002. december 19. 09:23

Az Oracle eredményei felülmúlták a várakozásokat

[CNET, WSJ] Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. Az üzleti alkalmazásokat és adatbázis-kezelő szoftvereket forgalmazó cég árbevétele immár hatodik negyedéve folyamatosan csökken, de a negyedéves eredmények felülmúlták az elemzők várakozásait.

[CNET, WSJ] Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. Az üzleti alkalmazásokat és adatbázis-kezelő szoftvereket forgalmazó cég árbevétele immár hatodik negyedéve folyamatosan csökken, de a negyedéves eredmények felülmúlták az elemzők várakozásait.

Az Oracle a november 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben 2,31 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 2,38 milliárd dolláros forgalmával. A licencekből származó bevételek az időszakban 765 millió dollárt tettek ki, ami 7 százalékos visszaesés a tavalyi eredményekhez képest, míg szolgáltatásokból származó bevételek a tavalyi év hasonló időszakához képest 11 százalékkal 590 millió dollárra csökkentek. Ugyanakkor a licencfrissítésekből és terméktámogatásból származó bevételek 8 százalékkal 954 millió dollárra nőttek.

A vállalat nyeresége 535 millió dollárt, részvényenként 10 centet tett ki, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 549 millió dolláros, részvényenként 10 centes profittal. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 8 centes nyereségre számítottak 2,2 milliárd dolláros forgalom mellett.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévben a vállalat 0-4 százalékos éves forgalomnövekedéssel számol, és 9-10 centes részvényenkénti nyereségre számít. A cég továbbá úgy látja, hogy a licencbevételek 5 százalékkal csökkennek vagy növekednek a tavalyi év hasonló időszakában elért 777 millió dollárhoz képest. Az Oracle harmadik pénzügyi negyedéve február 28-án ér véget.

Jeff Henley, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a második negyedév során az üzleti alkalmazások forgalma volt a gyenge láncszem, kiváltképpen az amerikai régióban. Az üzleti folyamatokat menedzselő szoftverek eladásából származó licencbevételek a régióban 50 százalékkal csökkentek éves szinten, míg összesen 34 százalékkal 108,1 millió dollárra estek vissza. Ugyanakkor az adatbázis-kezelő szoftverek forgalma 5 százalékkal 643,4 millió dollárra nőtt.

Henley hangsúlyozta, hogy az üzleti alkalmazások gyenge szereplése miatt átszervezik az értékesítési erőforrásokat, ami elbocsátásokat is jelent. Az Oracle a második negyedévben 850 alkalmazottjától vált meg, de a harmadik negyedévben további "több száz" állást szüntet meg a cég, közölte a pénzügyi vezérigazgató.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. Az Oracle-részvények árfolyama a rendes kereskedésben 3,54 százalékkal 10,63 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 11,14 dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról