Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 17. 15:08

Cisco IP telefónia már a Nyíregyházi Főiskolán is

[NetAktív] Végéhez közeledik a Nyíregyházi Főiskola tavaly megkezdett rekonstrukciója, amelynek keretében az intézmény két,

[NetAktív] Végéhez közeledik a Nyíregyházi Főiskola tavaly megkezdett rekonstrukciója, amelynek keretében az intézmény két, összesen közel húszezer négyzetméter alapterületű épülettel, valamint vadonatúj informatikai és kommunikációs eszközparkkal gyarapodik. A főiskola IP alapú telefonrendszert magában foglaló belső hálózatát a Cisco Systems eszközeivel építették ki.

A felsőoktatás reformját célzó OM-projekt keretében két épület felépítésére és a meglévők informatikai fejlesztésére összesen 5,6 milliárd forintot nyert el két éve a Nyíregyházi Főiskola. A nemrégiben zárult első szakasz részét képezte az új épületek szerkezetkész átadása és a jelenlegi három telephely teljes informatikai-távközlési rendszerének korszerűsítése. A hálózati fejlesztést a HP Magyarország, mint a Cisco Systems hazai Gold partnere végezte. A több százmillió forintos beruházás során a Cisco Systems és a Compaq eszközeivel közel ezernyolcszáz csavart érpáras végpontot építettek ki, és a legkorszerűbb, internet protokollra épülő (IP alapú) telefon- és adathálózatot alakítottak ki.

A főiskola korábban mind a tanulmányi ügyek intézése, mind a gazdálkodással kapcsolatos feladatok, illetve a könyvtári szolgáltatások területén nehézségekbe ütközött, a telefonhálózat pedig már nem volt képes kiszolgálni az intézmény távközlési szükségleteit. Az olykor napi tizenöt-tizenhatezer kimenő és ezerötszáz–kétezer bejövő hívás jelentős része a távközlési szolgáltatóval összekapcsolt, egymástól 2,5- 3 kilométerre lévő telephelyek közötti forgalomból állt, s a mintegy négyszáz analóg mellék üzemben tartása évente 9,6 millió forint hálózat-karbantartási díjat emésztett fel.

Ezen a helyzeten változtatott az informatikai rendszerbe kapcsolódó 512 új Cisco IP-telefonkészülék, amelyekre XML alkalmazásokat is lehet fejleszteni. A rendszer tartalékaira jellemző, hogy az közel tízszer ennyi, azaz ötezer telefonkészülék kiszolgálására alkalmas. Az intézmény épületei közötti belső hívások -- a szolgáltató érintése nélkül -- március óta már az új belső hálózaton futnak, külső hívásokat pedig az arra jogosultak saját felhasználó-azonosítójuk begépelése után indíthatnak.

Míg a vezetékes szolgáltatói területen a főiskola ISDN 30-as kapcsolattal kommunikál, a három mobilszolgáltató hálózatába irányuló hívásokat a nemrégiben felszerelt nyolc mobilkijáró továbbítja, 20–60 százalékos költségmegtakarítást eredményezve az intézménynek. Az informatikai rendszer részét képező IP hálózat karbantartását ma már a főiskola saját, hét fős informatikai csapata végzi. A megoldás előnyei közé sorolható, hogy más aktív végpontra csatlakoztatva a mellékek bármikor áthelyezhetők, s a telefonközpontban működő szerveren semmilyen beállítást nem kell elvégezni.

A három külső telephely közül a két gyakorló általános iskola saját tulajdonú alépítményben lefektetett optikai kábellel kapcsolódik a rendszerhez, míg a régi Mezőgazdasági Főiskolai Kar épülete számára a Cisco Aironet vezeték nélküli megoldása biztosítja a -- tapasztalatok szerint ugyancsak zökkenőmentes -- telefon- és internetelérést.

A Nyíregyházi Főiskola számítóközpontja amellett, hogy mintegy tizenegyezer hallgató és a főiskola közel ezer dolgozója számára biztosít informatikai szolgáltatásokat, a NIIF hálózat regionális központjának szerepét is betölti: a budapesti központtal együttműködve biztosítja az akadémiai hálózatra csatlakozó huszonkilenc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény internetelérését.

Égető szükséglet volt tehát a főiskola számára az elmúlt év során mintegy négyszáz új számítógéppel bővített informatikai hálózat rekonstrukciója. A koaxális kábelek idősek, néhol töredezettek voltak; a szűk sávszélességű hálózat már-már a működőképesség határán mozgott. A távoli menedzselés lehetőségének hiányában meglehetősen bonyolult volt a hibakeresés, üzemzavar esetén pedig egész épületrészeken, emeleteken bénult meg az adatforgalom. Jelenleg a -- kollégiumokat is beleértve -- 1795 végpontos optikai hálózatra csatlakozó számítógépek 100 megabit/másodperces sebességgel kommunikálnak a hálózattal, a rendezőszekrények között pedig gigabites hálózat épült ki, százszázalékos tartalékkal.

A rendszert a külső támadásoktól és vírusfertőzésektől két PIX 525-ös Cisco tűzfal védi, amelyek kapacitása a teljes hálózat külső-belső védelmére elegendő. Hasonló méretű eszközparkot telepítenek a 2003, illetve 2004 szeptemberében elkészülő, összesen mintegy húszezer négyzetméteres alapterületű két új épületben is. A rekonstrukció második szakaszának lezárultával magyar fejlesztésű épület-felügyeleti szoftver, a Buildog fogja ellátni a főiskola valamennyi objektumának az épületgépészeti, gyengeáramú, biztonságtechnikai és informatikai felügyeletét és távmenedzsmentjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról