:

Szerző: Barna József

2002. december 17. 14:44

Az Intergraph szabadalombitorlási pert indít a HP, a Dell és a Gateway ellen

A hajdan szebb napokat látott Intergraph tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy szabadalombitorlási pert indít három vezető számítógépgyártó vállalat, a HP, a Dell Computer és a Gateway ellen. A vállalat a kérdéses szabadalmak utáni licencdíjak megfizetését igyekszik biztosítani.

[HWSW] A hajdan szebb napokat látott Intergraph tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy szabadalombitorlási pert indít három vezető számítógépgyártó vállalat, a HP, a Dell Computer és a Gateway ellen. A vállalat a kérdéses szabadalmak utáni licencdíjak megfizetését igyekszik biztosítani.

A kelet-texasi kerületi bírósághoz beadott vádirat szerint a HP, a Dell és a Gateway megsértette az Intergraph három, gyorsítótár-kezelésre vonatkozó szabadalmát. Mindhárom szabadalom az 1987-ben a Fairchild Semiconductor Advanced Processor Divisionjének megvásárlásával az Intergraph birtokába jutott Clipper RISC-architektúrával kapcsolatos.

A közlemény szerint az Intergraph 1997-ben már jelezte a gyártók felé, hogy megítélése szerint azok egyes termékei sértik a kérdéses Clipper-szabadalmakat, melyek nem csupán a számítógépekben felhasznált alkatrészekre, hanem magukra a számítógépekre is vonatkoznak. A közlemény rámutat továbbá, hogy a vállalat éveken keresztül igyekezett megállapodásra jutni a PC-gyártókkal a technológia után fizetendő licencdíjakról.

Ugyanakkor az Intergraph még 1997-ben szabadalombitorlási pert kezdeményezett az Intel ellen, melynek tárgyát többek között éppen a most is vitatott Clipper-szabadalmak képezték. Ez az eljárás idén tavasszal peren kívüli megegyezéssel zárult, melynek értelmében az Intel és az Intergraph keresztlicenc-megállapodást írt alá; az Intergraph továbbá vállalta, hogy egyes, a perben nem vitatott szabadalmainak tulajdonosi jogait az Intelre ruházza, míg az Intel vállalta, hogy 300 millió dollárt fizet az Intergraph-nak.

Azonban az Intellel kötött megállapodás nem biztosít licencjogokat az Intel azon PC-gyártó partnerei számára, melyek Intel mikroprocesszorokra és harmadik fél által gyártott alkatrészekre építik termékeiket, sőt rögzíti az Intergraph azon szándékát, hogy a szabadalmakat sértő OEM-ektől licencdíjat szedjen. A vállalat idén hozta létre a szellemi tulajdona védelmét biztosítani hivatott Intellectual Property divíziót, mely az OEM gyártók számára személyre szabott licenckonstrukciókat dolgoz ki. A most megkezdett per a divízió végrehajtási programjának része.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.