Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 17. 13:14

Befejeződött a DVD-k másolásvédelmét feltörő tinédzser tárgyalása

Jon Johansen
Jon Johanssen
Befejeződött a DVD filmek másolásvédelmét feltörő norvég tinédzser, a 19 éves Jon Johansen tárgyalása, az ügyben a bíróság a jövő év elején hirdet ítéletet. Az ügyész 90 napos felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte.

Amikor a DVD elsőként megjelent a piacon, többen kritizálták, mert a felhasználók pontos másolatot készíthettek a tartalomról. Ekkor hozták létre a Copy Protection Technology Working Group (CPTWG) szervezetet, amely kidolgozta a Content Scrambling System (CSS) szabványt, amely úgy titkosítja a DVD tartalmát, hogy az csak a megfelelő licenccel rendelkező lejátszón legyen nézhető.

Ezt a védelmet törte fel Johansen, állítása szerint csak azért, hogy linuxot futtató számítógépén is megnézhesse a filmeket. A DeCSS azonban nem csak filmnézésre jó, segítségével a DVD-k tartalma merevlemezre is írható vagy másolható.

Johansen ügyvédje hangsúlyozta, hogy a programozó srác a saját lemezeit másolta le. "Aki betör a saját házába, az nem követ el bűncselekményt" -- mondta Halvor Manshaus az oslói bíróságnak rámutatva, hogy itt valójában cyber-Dávid és vállalat-Góliát harcáról van szó.

Inger Marie Sunde ügyész vádbeszédében elmondta, hogy Johansen kulcsfigurája volt a DeCSS szoftver kifejlesztésének. Az ügyvéd szerint ugyan Johansen valóban segített a DeCSS fejlesztésében és terjesztésében, azonban ez a cselekedet Norvégiában nem számít bűnnek, ugyanis a DVD-ket a fizikai védelmük miatt jogilag nem tilos másolni.

A bíró munkáját két független szakértő segíti, a precedensértékű ügyben a jövő év elején hirdetnek ítéletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról