Szerző: Barna József

2002. december 16. 20:28

Bírságra számíthat az e-maileket gyűjtögető spammer

[IDG] Az ügyben eljáró bíróság elmarasztalt egy kéretlen reklámleveleket küldő holland számítástechnikai kiskereskedő céget. A precedensértékű pert követően a spammer kártérítési eljárásnak néz elébe.

[IDG] Az ügyben eljáró bíróság elmarasztalt egy kéretlen reklámleveleket küldő holland számítástechnikai kiskereskedő céget. A precedensértékű pert követően a spammer kártérítési eljárásnak néz elébe.

A rotterdami NTS Computer Technology BV a tárgyalás során beismerte, hogy e-maileket gyűjtött az e-mailgids.com on-line címjegyzékből, amely körülbelül 110 000 holland internethasználó elektronikus levélcímét tartalmazza, majd az így megszerzett címekre a cég által forgalmazott hardvereket és szoftvereket reklámozó üzeneteket küldött el.

A pert a címjegyzéket üzemeltető Netwise Publications BV kezdeményezte a kereskedő ellen, mondván, az megszegte az oldalon publikált felhasználási feltételekben lefektetett elveket. A felhasználási feltételekben ugyanis szerepel, hogy a honlapon elérhető e-mailek adatbázisa nem használható fel kéretlen levelek küldése céljából. Az NTS azzal védekezett, hogy őket senki sem kérte a feltételek betartására. Azonban a bíró úgy ítélte meg, hogy a felhasználási feltételek -- minthogy a honlap főoldaláról kiindulva elérhetőek -- minden látogatóra, így az NTS-re is vonatkoznak.

A Netwise az eljárást azért indította, hogy megakadályozza a címjegyzék nem megfelelő felhasználását, azonban hamarosan kártérítési pert is indít az NTS ellen. Az e-mailgids felhasználási feltételeiben ugyanis szerepel egy olyan kitétel is, amely bírság kiszabását helyezi kilátásba a címeket reklámcélra felhasználó személyekkel, vállalatokkal szemben. A Netwise 1,9 millió eurós kártérítést követel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról