:

Szerző: Ady Krisztián

2002. december 16. 16:18

Megduplázódott idén az e-mailvírusok száma

[CNET] Idén már majdnem minden kétszázadik e-mail tartalmaz vírust, ami igen elszomorító statisztikát vet előre: a tavalyi évhez képest megduplázódott az e-mailben terjedő vírusok száma.

[CNET] Idén már majdnem minden kétszázadik e-mail tartalmaz vírust, ami igen elszomorító statisztikát vet előre: a tavalyi évhez képest megduplázódott az e-mailben terjedő vírusok száma.

A vírusszűrő szolgáltatást végző MessageLabs saját tapasztalatairól készített kimutatást: a mintegy 2 milliárd továbbított e-mailben 9,3 millió vírust fogott el a cég, tehát minden 215. e-mail fertőzött volt. Az előző évben a cég 718 millió e-mailben közel 1,8 millió vírust fogott meg, tehát akkor még "csak" minden 398-adik e-mailben volt kártékony féreg.

A december második hetéig feldolgozott adatokból készült víruslisták alapján a legaktívabb vírus idén a Klez.H volt mintegy 4,9 millió példánnyal, a második helyet a Yaha.E szerezte meg közel 1,1 milliós példányszámmal. A Klez.E változat bronzérmes lett 380.937 darabbal, míg a rendkívül gyorsan terjedő SirCam hasonló ütemben halálozott el, "csupán" 309.832 példányt fogott belőle a MessageLabs. Ezek a számok csak a MessageLabs üzleti felhasználói számára nyújtott szűrési szolgáltatás adatait tartalmazzák.

Bár az egész évi statisztika alapján a Klez és variánsai voltak a legaktívabb vírusok, a Bugbear terjedt a legdrámaibb ütemben: a vírus októberben minden 87-ik MessageLabs által továbbított e-mailben megtalálható volt.

Az internetes biztonsággal foglalkozó cégek most az ünnepekkel kapcsolatos jókivánságokat és mókás animációkat, képeslapokat tartalmazó e-mailekben hordozott veszélyekre figyelmeztetnek: a vírusfertőzés veszélye sokkal nagyobb ebben az időszakban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.