Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 10. 16:29

A HP átvette a vezetést a UNIX szerverek piacán

Az International Data Corp. (IDC) által készített felmérés szerint a harmadik negyedévben a HP átvette a vezetést a UNIX szerverek piacán, miután részesedése 2,5 százalékkal felülmúlta a korábbi éllovas Sun Microsystemsét.

Az International Data Corp. (IDC) által készített felmérés szerint a harmadik negyedévben a HP átvette a vezetést a UNIX szerverek piacán, miután részesedése 2,5 százalékkal felülmúlta a korábbi éllovas Sun Microsystemsét.

Az IDC adatai alapján a HP-nak 32,9 százalékos, a Sunnak pedig 30,4 százalékos részesedése volt. A piackutató cég szerint a HP azért tudta megszerezni az első helyet, mert Superdome szerverei, illetve az Alphaserver rendszerek iránti érdeklődés stabil volt.

A globális szerverpiacot továbbra is az IBM uralja, a Nagy Kék összesen 29,8 százalékos részesedést szerzett. Az öt legnagyobb gyártó közül azonban csak a Dell tudta növelni a szerverekből származó bevételét, mégpedig 7,5 százalékkal.

"Az IBM negyedéve a 32 bites szerverek forgalmát tekintetve is nagyon jól sikerült. Bár a HP forgalma nagyobb volt, az IBM gyorsabban növekedett. Ez nagy dolog, hiszen minél nagyobb valakinek a piaci részesedése, annál nehezebb növelni" -- mondta Jean Bozman, az IDC alelnöke.

A harmadik negyedévben mind a Windowsos, mind pedig a linuxos szerverek forgalma növekedett, az előbbi 3,2 százalékkal, az utóbbi pedig 26,7 százalékkal. Ezzel szemben a UNIX szerverek forgalma 10 százalékkal csökkent -- állítja az IDC.

"Kétségtelen, hogy a szerverek piaca stabilizálódik, a hét negyedév óta tartó csökkenés üteme egyre lassul" -- mondta Bozman. "Bár a piac képtelen megtörni a majd két éve tartó csökkenést, egyre inkább mutatkoznak a várható fellendülés jelei. A negyedik negyedévben ez tovább fog folytatódni."

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.