Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 10. 14:34

Ártatlannak vallotta magát a DVD-k másolásvédelmét feltörő tinédzser

Jon Johansen
Jon Johansen
Ártatlannak vallotta magát az olsói bíróságon Jon Johansen, a DVD-filmek másolásvédelmét feltörő DeCSS program írója. Inger Marie Sunde ügyész szerint Johansen német, holland, angol, amerikai és orosz programozókkal működött együtt a DeCSS szoftver kifejlesztésében és terjesztésében.

Amikor a DVD elsőként megjelent a piacon, többen kritizálták, mert a felhasználók pontos másolatot készíthettek a tartalomról. Ekkor hozták létre a Copy Protection Technology Working Group (CPTWG) szervezetet, amely kidolgozta a Content Scrambling System (CSS) szabványt, amely úgy titkosítja a DVD tartalmát, hogy az csak a megfelelő licenccel rendelkező lejátszón legyen nézhető.

Ezt a védelmet törte fel Johansen, állítása szerint csak azért, hogy linuxot futtató számítógépén is megnézhesse a filmeket. A DeCSS azonban nem csak filmnézésre jó, segítségével a DVD-k tartalma merevlemezre is írható vagy másolható.

"Sokan úgy látják, hogy ez Dávid és Góliát harca. Egy 16 éves srác térdrekényszerítette a filmipart" -- mondta Sunde. "De a tettei akkor is törvényellenesek." A tárgyalás-sorozat várhatóan egy hétig tart majd. Amennyiben Johansent bűnösnek találja a bíróság, akár két év börtönre és komoly pénzbüntetésre számíthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról