Szerző: Barna József

2002. december 10. 10:05

Az Infineon felbontotta megállapodását a tajvani ProMOS-szal

[Dow Jones] A német Infineon Technologies AG ma bejelentette, hogy december 31-én felbontja a tajvani Mosel Vitelic memóriagyártó vállalattal kötött megállapodását. A két cég jelenleg ProMOS Technologies néven üzemeltet vegyesvállalatot.

[Dow Jones] A német Infineon Technologies AG ma bejelentette, hogy december 31-én felbontja a tajvani Mosel Vitelic memóriagyártó vállalattal kötött megállapodását. A két cég jelenleg ProMOS Technologies néven üzemeltet vegyesvállalatot.

Az Infineon közölte, hogy azután döntött az együttműködés felmondása mellett, hogy a Mosel a folyamatos szerződésszegéseket követően sem tett lépéseket annak érdekében, hogy rendezze a vitás kérdéseket. Amint a cég közleményében írta: "Minthogy a ProMOS vezetése egy olyan partner kezében van, amelyben az Infineonnak immár nincs bizalma, a további együttműködés lehetősége megszűnt. Ennek következtében az Infineon nem tehet mást, mint kivonul a ProMOS-ból."

A német vállalat egyik sérelme az volt, hogy a Mosel a ProMOS-tulajdonrészét hitelfedezetként használta fel. A tajvani cég jelenleg 38 százalékos tulajdonnal bír a vegyesvállalatban. Az Infineon a szerződés felmondását követően nem biztosítja a ProMOS számára az új gyártástechnológiák alkalmazásához szükséges licenceket, ami akár veszélybe sodorhatja a ProMOS működését is. A német vállalat továbbá a ProMOS-ban megszerzett körülbelül 30 százalékos részesedését a lehető leggyorsabban értékesíteni kívánja.

Az Infineon közlése szerint 2003. január 1-től a vállalat nem kötelezhető arra, hogy továbbra is vásároljon a ProMOS-tól. Az így kieső gyártókapacitást pedig további partnerek bevonásával biztosítja majd. Jelenleg a ProMOS kapacitásának 10 százalékát értékesíti, míg a fennmaradó részen 48 és 52 százalékban osztozik az Infineon, illetve a Mosel.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy az Infineon közölte: átadja 0,14 mikronos csíkszélességű DRAM-gyártási technológiáját a Semiconductor Manufacturing International Corp.-nak, amelyért cserébe a kínai vállalat memóriachipeket gyárt az Infineon részére. A megállapodás értelmében az együttműködés a jövőben kiterjeszthető a 0,11 mikronos csíkszélességű technológiára is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról