Szerző: Vörös Péter

2002. december 9. 09:18

Az Orange is elhalasztja harmadik generációs mobiltelefon-terveit

[CNET] A France Telecom (FT) mobiltelefonos leányvállalata, az Orange SA bejelentette, hogy 2003-ra tolja át a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatás bevezetését Nagy-Britanniában. Graham Howe, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy a lépésre költségcsökkentési okokból került sor.

[CNET] A France Telecom (FT) mobiltelefonos leányvállalata, az Orange SA bejelentette, hogy 2003-ra tolja át a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatás bevezetését Nagy-Britanniában. Graham Howe, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy a lépésre költségcsökkentési okokból került sor.

Howe azt is közölte, hogy az Orange Svédországban és Európa más országaiban is elhalasztja a 3G szolgáltatás bevezetését. Howe azt is hozzátette, hogy a cég 2000 alkalmazotját (a létszám 6,7 százalékát) fogja elbocsátani. Európa harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója szerint az elbocsátások célja szintén a pénzügyi teljesítmény növelése.

A mobiltelefon-szolgáltatók forgalma világszerte csökken, a növekvő verseny arra kényszeríti a vállalatokat, hogy jelentősen csökkentsék áraikat. Ennek eredményeként a szolgáltatók jobbnál jobb telefonhálózatokat építettek az utóbbi években annak érdekében, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, mint a webböngészés vagy játékok letöltése.

A múltban az európai mobiltelefon-szolgáltatók az amerikai vállalatok előtt jártak a gyorsabb és jobb mobiltelefon-hálózatok telepítése terén. Az utóbbi évben azonban az európai szolgáltatók (például az Orange) késleltették vagy leállították modernizációs terveiket. Ugyanakkor az USA-ban a Sprint PCS és a Verizon Wireless már működteti következő generációs hálózatait. "Az USA kezdi átvenni a vezetést" -- mondta Keith Waryas, az IDC elemzője.

Howe elmondta, hogy az Orange elsődleges hálózati berendezés-szállítóit -- a Nokia, az Ericsson és az Alcatel -- várhatóan érzékenyen fogja érinteni a cég 3G halasztási döntése.

Az Alcatel képviselője elmondta, hogy a cég viszonylag kis mennyiségben szállít hálózati berendezéseket az Orange-nek, ezzel együtt a távközlési berendezés-szállítót érinteni fogja a brit-francia szolgáltató döntése. Az Orange anyavállalata, a France Telecom 70 milliárd dolláros adósságát igyekszik csökkenteni -- az Alcatel pedig az FT egyik legfőbb telefonberendezés-szállítója.

Az Ericsson képviselője közölte, hogy az Orange lépése várható volt és a késlekedésekből adódó hatást már figyelembe vették a cég pénzügyi terveinél. "Részünkről a hatás minimális lesz" -- mondta a svéd cég képviselője.

A Nokia képviselője nem kommentálta az Orange 3G késlekedések várható hatását. A szakértők szerint a finn vállalat az Orange egyik legfőbb beszállítója. A Nokiát jelentősen érintette a 3G szolgáltatások elhalasztása Európa-szerte. A vállalat múlt kedden jelentette be, hogy 2003-ban 10 százalékkal fog visszaesni a mobiltelefon-hálózati berendezés piac.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról