Szerző: Vörös Péter

2002. december 9. 11:10

Az adattárolási piac 2 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben

[CNET] Az International Data Corp. (IDC) piackutató vállalat pénteken közölte, hogy a globális adattárolási piac a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest 2 százalékkal 4,7 milliárd dollárra csökkent. Ez arra utal, hogy a gondokkal küszködő iparág fellendülésére továbbra is várni kell, közölte Charlotte Rancourt, az IDC elemzője.

[CNET] Az International Data Corp. (IDC) piackutató vállalat pénteken közölte, hogy a globális adattárolási piac a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest 2 százalékkal 4,7 milliárd dollárra csökkent. Ez arra utal, hogy a gondokkal küszködő iparág fellendülésére továbbra is várni kell, közölte Charlotte Rancourt, az IDC elemzője.

Rancourt elmondta, hogy az iparág harmadik negyedéves forgalma megfelelt annak a trendnek, hogy míg az eszközönkénti gigabájtok száma emelkedik, a gigabájtonkénti ár továbbra is gyorsabban csökken.

A piac egészét tekintve a Hewlett-Packard őrzi vezető helyét 27 százalékos részesedésével, a második helyen az IBM áll 20 százalékos piaci részesedéssel. A Hitachi 23 százalékkal, az IBM 7 százalékkal növelte forgalmát ezen a piacon a második negyedévhez képest. A harmadik helyezett továbbra is az EMC, bár a cég piaci részesedése 13 százalékról 11 százalékra esett vissza, mivel a cég forgalma jelentősen csökkent. A negyedik helyen a Dell és a Hitachi végzett 6-6 százalékos részesedéssel.

Az adattárolási eszközök iránti kereslet jelentősen nőtt az utóbbi években, mivel a vállalatok adatbázisai és hálózatai nőttek, és egyre több adatot tettek online elérhetővé. Ugyanakkor az egyre keményebb IT költségvetési korlátok és a merevlemezek rohamos árcsökkentése miatt az adattárolási eszközök gyártói komoly gondokkal küszködnek a mostani visszaesés során.

A NAS (network-attached storage, hálózati elérésű tároló) piacon csökkent a legerősebben a forgalom a tárolási piac egészén belül, a forgalom itt 10 százalékkal esett vissza a második negyedévhez képest. A SAN (storage area network, helyi tárolóhálózat) piacon a forgalom 6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.

A NAS piacon továbbra is a Network Appliance vezet 38 százalékos piaci részesedéssel, míg az EMC a második helyen áll 31 százalékos részesedéssel. A SAN piacon a Hewlett-Packard megelőzte az EMC-t 31 százalékos piaci részesedésével. Az EMC ezen a piacon is második helyen áll, 27 százalékos részesedéssel. A teljes hálózati tárolási (NAS és SAN) piacon az EMC továbbra is őrzi vezető helyét 28 százalékos piaci részesedésével.

Az IDC szerint a teljes külső tárolási piac (hálózati tárolás és közvetlen elérésű tároló, Direct Attached Storage, DAS) 5 százalékkal 3,2 milliárd dollárra esett vissza a harmadik negyedévben. A külső tárolási piacon a HP őrzi vezető helyét 22 százalékos piaci részesedésével, az EMC a második 15,8 százalékkal, míg az IBM a harmadik 14,6 százalékkal.

A tárolási ipar hardver része egy jobban háttérbe szorul és nő a szoftverek és a hálózati területek szerepe, mondta Rancourt. A forgalom eloszlása ennek megfelelően változik. Az eredmény az, hogy továbbra is tart az árnyomás a tárolási hardvereket illetően: a gyártóknak jelentősen csökkenteni kell a költségeket ahhoz, hogy nyereségesek legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.