Szerző: roberto

2002. december 5. 10:51

Hol van a harag? A teadélutánra emlékeztek a bostoni Enterprise Linux Forumon

[Boston Internet, HWSW] Tegnap véget ért a kétnapos,

[Boston Internet, HWSW] Tegnap véget ért a kétnapos, Bostonban (Massachusetts) megrendezett Enterprise Linux Forum. A beszámolók szerint az esemény forradalmi hangulatban kezdődött, nyitóbeszédében Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója a csaknem napra pontosan 229 évvel ezelőtti bostoni eseményeket idézte föl, vagyis a Függetlenségi háború előzményének számító Bostoni teadélutánt.

Akkor az angol parlament kezében lévő védővámokat szimbolizáló teavám ellen léptek fel az emberek, Szulik szerint ma a DMCA (Digital Millennium Copyright Act) ellen kell harcolni. Ez az az egyesült államokbeli törvény, amely a copyright modern, digitális alkotásokra történő kiterjesztésének tekinthető. A törvényt a lemezkiadók, könyvkiadók és a filmforgalmazók nyomására 1998-ban hozták meg. Civil csoportok szerint azonban a törvény túlságosan is szigorú, túl sok kedvezményt ad a kiadói oldalnak, és sokan vélik úgy, hogy ellentétes az Egyesült Államok alkotmányával is.

"Ezek a dolgok engem halálra rémisztenek -- mondta Szulik -- Mi fog megmaradni, hol van a [teadélutáni] harag?" A Red Hat sajátos módon küzdött októberben a DMCA ellen. Mivel a törvény bizonyos szoftverbiztonsági információk nyilvánosságra hozatalát is tiltja, a cég egy biztonsági javításához nem mellékelt technikai leírást, hanem a felhasználókat egy Európában hostolt DMCA-ellenes oldalra irányította.

Az elnök vezérigazgató sürgette a kormányzást gyakorlókat arra is, hogy fontolják meg a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú szoftverek oktatásban történő elterjesztését. Szulik üdvözölte továbbá Massachusetts állam döntését: Massachusetts a múlt hét végén elsőként közölte, hogy megfellebbezik Colleen Kollar-Kotelly bírónő döntését a hírhedt Microsoft-perben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról