Szerző: Barna József

2002. december 4. 09:31

HP: a tervezettnél hamarabb befejeződik a Compaq integrációja

Carleton S. (Carly) Fiorina
Carly Fiorina
[CNET] A Hewlett-Packard tegnap csökkentette az idei évre vonatkozó bevételvárakozásait, de egyben közölte, hogy a Compaq-integráció és a költségek csökkentése a tervezettnél gyorsabb ütemben halad.

Carly Fiorina vezérigazgató elmondta, hogy a HP az idei pénzügyi évben 2-4 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. Korábban a vállalat 4-6 százalékos növekedést prognosztizált, de a módosított várakozások így is megfelelnek az elemzők előrejelzéseinek. A HP bruttó haszonrése a várakozások szerint növekedni fog, míg üzemi haszonrése 6-7 százalékra csökken a korábban várt 6-8 százalékról. Fiorina hozzátette, hogy mivel a gazdaság továbbra is bizonytalan, cégének ehhez kell igazítania stratégiáját.

A vállalatvezető közölte továbbá, hogy a jövő októberben véget érő pénzügyi évben a HP 3 milliárd dollárt takarít meg a Compaq-akvizíciót követő költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően, szemben a korábban előre jelzett 2,5 milliárd dollárral, és várhatóan a Compaq integrációja is befejeződik a pénzügyi év végére, egy évvel a tervezett időpont előtt.

A PC üzletágról szólva Fiorina elmondta, hogy noha a jelenlegi negyedében még bizonyosan nem lesz nyereséges, terveik szerint a következő negyedévben már igen. A vállalati rendszerek üzletág profitabilitását még szintén az idei évben szeretné biztosítani a cég, de amint Bob Wayman pénzügyi vezérigazgató hangsúlyozta, itt több a tennivaló, hiszen a felsőkategóriás szerverek esetében az Alpha és PA-RISC processzorokról az Intel Itanium platformra történő átállás jelentős összegeket emészt fel.

A vállalatnál egyben változások történtek egyes vezető pozíciókban is. Mike Winklert, aki korábban az értékesítési láncot felügyelte, a cég marketingigazgatóvá nevezte ki, míg helyét Jeff Clarke, a Compaq korábbi pénzügyi vezérigazgatója vette át.

A HP tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra módosított várakozásait. A rendes kereskedésben a vállalat részvényeinek árfolyama 60 centtel 19,23 dollárra csökkent, míg a tőzsdezárás utáni kereskedésben tovább esett 18,50 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról