Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 2. 11:23

Az EU szerint Kínának el kellene felejtenie a TD-SCDMA 3G mobiltechnológiát

Franz Jessen, a kínai EU-misszió helyettes vezetője szerint a távol-keleti országnak el kellene tekintenie a saját 3G mobiltechnológia telepítésétől és az Európában is elterjedt szabványokat kellene bevezetnie.

Franz Jessen, a kínai EU-misszió helyettes vezetője szerint a távol-keleti országnak el kellene tekintenie a saját 3G mobiltechnológia telepítésétől és az Európában is elterjedt szabványokat kellene bevezetnie.

A Siemens és a kínai Datang Telecom már évek óta fejleszti a TD-SCDMA (time-division synchronous code-division multiple-access) szabványt, amelynek bevezetését a kínai kormányzat is támogatja. Jessen szerint azonban Kínában is a világszerte elfogadott WCDMA (wideband code-division multiple-access) szabványt kellene alkalmazni, ugyanis ez jelentősen csökkentené a költségeket és egyszerűbbé tenné a hívásátadást (roaming). "El kell kerülni a piac széttöredezését, hogy minden ország a saját szabványait és a saját iparát védje" -- mondta Jessen.

Az ITU (International Telecommunication Union) eddig három különféle 3G szabványt fogadott el és Kína nyitott az összes megoldás felé. Európa azonban gyakorlatilag nem az. A képet tovább színesíti, hogy a Siemens már a 90-es évek elején kidolgozta a TD-SCDMA elődjét, azonban az EU országai elutasították annak bevezetését és a WCDMA mellett döntöttek.

A TD-SCDMA szabvány támogatói szerint a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet, mint a riválisok, ezért sokkal inkább megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek. Ráadásul szakértők szerint a TD-SCDMA telepítése legalább 20 százalékkal olcsóbb, és nagyobb sávszélességet biztosít, mint a WCDMA, vagy a CDMA2000. Európa mellett Japán szintén a WCDMA elkötelezettje, ezzel szemben az Egyesült Államokban jelenleg a CDMA2000 szabvány áll "nyerésre".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról