:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 29. 09:10

Októberi mobilpiaci jelentés: lassan apad a Westel részesedése

Nem történt jelentős változás októberben a hazai mobilpiacon. Az előfizetések arányát tekintve az előző hónaphoz képest minimális --egy százalék alatti -- változás tapasztalható: a Pannon és a Vodafone aktív SIM-kártyáinak száma nőtt, míg a Westelé csökkent -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) által a közelmúltban megjelentetett 2002. októberi digitális mobil gyorsjelentésből.

[HWSW] Nem történt jelentős változás októberben a hazai mobilpiacon. Az előfizetések arányát tekintve az előző hónaphoz képest minimális --egy százalék alatti -- változás tapasztalható: a Pannon és a Vodafone aktív SIM-kártyáinak száma nőtt, míg a Westelé csökkent -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) által a közelmúltban megjelentetett 2002. októberi digitális mobil gyorsjelentésből.

A hívást fogadni képes aktív SIM-kártyák száma 2002 októberében 6.405.319 volt, ami a szeptemberi adatokhoz képest 1,9 százalékos növekedést jelent. A Pannon GSM előfizetőinek aránya 38,87, a Vodafone-é 11,47, míg a Westelé 49,65 százalék. Az aktív westeles SIM-kártyák aránya először szeptemberben esett 50 százalék alá, ám a szolgáltató az utolsó három hónapban a forgalmazásban részt vevő előfizetések számát tekintve még mindig a piac valamivel több mint a felét uralja (50,09 százalék).

A Vodafone a nyáron indított ingyenes, GPRS alapú internet-hozzáférés szolgáltatásával (mely épp októberben váltott fizetőssé) nem rendezte át jelentősen a moblpiacot: a júniusi 10,81 százalékos részesedését októberre 11,47 százalékra tornázta fel. A szolgáltató a legnagyobb változást a hálózatból kimenő és a hálózatba bejövő beszédpercek összegének megoszlásában tudta felmutatni, ez a júniusi 12,41-ről októberre 13,76 százalékra növekedett.

Összességében ugyanakkor március óta egyre gyengül a mobilpiac növekedése. Az előző hónap új előfizetéseihez képest folyamatos csökkenés tapasztalható: márciusban még 3,6 százalékkal növekedett a mobilosok tábora, majd ez fokozatosan csökkent, s az októberi növekedés már csak 1,94 százalékos volt.

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb előfizetőszám-növekedés tavaly decemberben volt tapasztalható: a karácsonyi forgalom következtében akkor 10 százalékkal több mobiltelefon-előfizetést regisztráltak, mint 2001 novemberében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.