:

Szerző: Barna József

2002. november 28. 20:05

Közös félvezetőgyár építését tervezi a Fujitsu és a Toshiba

A Fujitsu -- a jelentős beruházás költségeit megosztva -- a Toshibával közösen építené fel korszerű félvezetőgyártó üzemét, közölte a japán vállalat egyik vezetője. Az új gyárban a két vállalat beágyazott processzorokat állítana elő.

A Fujitsu -- a jelentős beruházás költségeit megosztva -- a Toshibával közösen építené fel korszerű félvezetőgyártó üzemét, közölte a japán vállalat egyik vezetője. Az új gyárban a két vállalat beágyazott processzorokat állítana elő.

Tosiniko Ono, a Fujitsu alelnöke egy interjú során elmondta, hogy a két vállalat jövő tavaszig bizonyosan dönt az együttműködésről. "Nagy a valószínűsége annak, hogy együttműködünk [a gyár felépítésében], hiszen tudjuk, egyedül nem tudunk finanszírozni egy ilyen beruházást" -- tette hozzá.

Nagyrészt az iparágat sújtó visszaesésnek köszönhető, hogy egyre kevesebb vállalat engedheti meg magának a hatalmas, többmilliárd dolláros beruházások önálló kivitelezését. Így az utóbbi időben megszaporodtak a gyárak építésére vagy a fejlettebb félvezetőgyártási technológiák kifejlesztésére fókuszáló együttműködések.

A Fujitsu ráadásul hosszú ideje nehézségekkel küszködik. A vállalat legutóbbi, júliustól szeptemberig tartó második pénzügyi negyedévben 91,01 milliárd jenes (738,5 millió dolláros) nettó veszteséget könyvelt el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 119,28 milliárd jenes veszteségével. A vállalat negyedéves forgalma 1,17 billió jent tett ki, ami 10%-os visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A japán cég vezetői már jó ideje hangoztatják, hogy a vállalat félvezetőgyártó kapacitását olyan termékekre szeretnék korlátozni, melyeket saját portfoliójukban, így nagyteljesítményű szerverekben és hálózati eszközökben fel tudnak használni. A Toshibával közösen felépítendő, 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozó félvezetőgyárban beágyazott processzorok készülnének. A beruházás összköltsége elérheti a 200-300 milliárd jent (1,6-2,4 milliárd dollár).

Amint arról hírt adtunk, sajtóértesülések szerint a vállalat tárgyalásokat folytat az Advanced Micro Deviceszel is a flash memóriák gyártása terén kialakított együttműködésük kiszélesítése érdekében. A cégekhez közelálló források szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a létrehozandó új vállalat -- melyben az AMD vezető szerepet vállalna -- nem csupán a flash memóriák előállításával, hanem azok értékesítésével is foglalkozna.

Az AMD és a Fujitsu meglévő vegyesvállalata, a Fujitsu AMD Semiconductor Ltd. (FASL) egy japán üzemben gyárt flashmemória-chipeket, ám ezeket a két vállalat önállóan értékesíti. A FASL-ban a két cég 50-50%-os tulajdonrésszel bír.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.