Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 28. 17:25

Tízmilliós bírság a MatávKábelTV Kft.-nek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a MatávKábelTV Kft. ellen, mivel a kábeltévé-szolgáltató 2002. január 1-től jelentős mértékben megemelte a szolgáltatási díjakat és az egyes programcsomagok tartalmát az előfizetők hátrányára megváltoztatta.

[HWSW] A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a MatávKábelTV Kft. ellen, mivel a kábeltévé-szolgáltató 2002. január 1-től jelentős mértékben megemelte a szolgáltatási díjakat és az egyes programcsomagok tartalmát az előfizetők hátrányára megváltoztatta.

A GVH versenytanácsa 2002. november 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyes pontjait számára egyoldalú előnyöket jelentő módon fogalmazta meg. E jogsértő szerződési kikötések feljogosították a Kft.-t az egyoldalú áremelésre, a díjemelés feltételeinek meghatározására és értelmezésére, továbbá a programcsomagok változtatására. A szolgáltatási díjak egyoldalú meghatározása lehetőséget teremtett arra, hogy a Kft. alapos ok nélkül emelje a díjakat. Az indokolatlan előny kikötésének lehetőségét megalapozza az is, hogy az ÁSZF nem biztosít kifogásolási jogot az előfizetőknek díjváltozás esetén.

A versenytanács fentiekre tekintettel 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a MatávKábelTV Kft.-t, egyben eltiltotta a jogsértő szerződési kikötések alkalmazásától. (A versenytanács határozatában kiemelte: döntő fontosságúnak tekinti a kábeltelevíziós vállalkozások és az előfizetők közötti információcsere és programegyeztetés intézményes formájának kialakítását.)

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.