Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 27. 12:33

Együttműködési megállapodást kötött az IBM és a Chartered Semiconductor

Az IBM és a szingapúri szerződéses félvezetőgártó Chartered Semiconductor megállapodást kötött a 90 és 65 nanométeres csíkszélességű félvezetőalkatrészek gyártásához szükséges technológia közös kifejlesztéséről. Az ügylet pénzügyi részleteit az érintett felek nem tették közzé.

Az IBM és a szingapúri szerződéses félvezetőgártó Chartered Semiconductor megállapodást kötött a 90 és 65 nanométeres csíkszélességű félvezetőalkatrészek gyártásához szükséges technológia közös kifejlesztéséről. Az ügylet pénzügyi részleteit az érintett felek nem tették közzé.

A tegnap nyilvánosságra hozott egyezség szerint a technológiai fejlesztési együttműködésen felül a jövőben a két vállalat kiegészíti egymás gyártókapacitását, azaz kapacitáshiány esetén az IBM igénybe veheti a Chartered üzemeit, illetve a Chartered is gyárthat alkatrészeket az IBM East Fishkill-i chipgyárában. A megállapodás révén a vállalatok jelentős költségeket takaríthatnak meg.

Az utóbbi időben számos félvezetőgyártó vállalat kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy partnerükkel megosztozzanak a gyárépítések, illetve a technológiai fejlesztések horribilis költségein. Egy csúcstechnológiás, 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészeket előállító, 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket feldolgozó chipgyár közel 2 milliárd dollárba kerül, azonban az egyre dráguló berendezések miatt a következő években a teljes költség már 3 milliárd dollárhoz fog közelíteni.

"A kisebb félvezetőgyártók számára hamarosan gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy 300 milliméteres wafereket feldolgozó üzemeket építsenek" -- mondta Brian Halla, a National Semiconductor vezérigazgatója, aki szerint a kisebb félvezetőgyártó kategóriába csupán egy vállalat nem tartozik: az Intel.

Az IBM és a Chartered megállapodása lehetővé teszi az utóbbi vállalat számára, hogy új üzemét csak 2004 harmadik negyedévében állítsa hadrendbe. A csúcstechnológiát igénylő Chartered-ügyfelek részére addig az IBM gyárában történik az alkatrészek előállítása.

Az együttműködés igazán 2003-tól lesz hasznos, hiszen ekkor a Chartered ügyfelei már hozzáférhetnek a 90 nanométeres gyártástechológiához -- az IBM East Fishkill-i üzemében. A két cég ekkor teszi közzé pontos terveit a 65 nanométeres csíkszélesség bevezetésével kapcsolatban. A 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártása várhatóan 2005 végén indul be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról