Szerző: Vörös Péter

2002. november 26. 14:18

Jelentős árcsökkenés várható a digitális kamerák piacán az ünnepi szezonban az USA-ban

[CNET] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb jelentése szerint a középső kategóriás digitális fényképezőgépek ára akár 100 dollár alá csökkenhet decemberben az Egyesült Államokban.

[CNET] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb jelentése szerint a középső kategóriás digitális fényképezőgépek ára akár 100 dollár alá csökkenhet decemberben az Egyesült Államokban.

A digitális kamerák ára folyamatosan csökkent a piac bővülésével együtt, azonban a fényképezőgép-gyártók várhatóan kőkemény árversenyt fognak vívni az ünnepi szezonban és további drasztikus árcsökkentésekre lehet számítani, mondta Chris Chute, az IDC elemzője. Chute szerint a 2 megapixeles (a jó minőségű fényképek készítéséhez szükséges minimális) felbontású fényképezőgépek ára néhány héten belül elérheti a 99 dollárt. E készülékek jelenlegi induló ára 199 dollár körül van.

Chute úgy véli, hogy a kameragyártók egyértelműen veszteséget fognak elérni a várható árak mellett. "Nem hiszem, hogy az anyagköltség kijön 99 dollár alatt." Ez azonban a jelek szerint nem jelent túl nagy gondot az olyan nagyvállalatoknak, mint a Kodak és a Hewlett-Packard, mivel a piaci részesedés és kapcsolódó termékek (fotópapír, nyomtatókellékek) eladásainak növelése miatt kifizetődő lehet az árak drasztikus csökkentése.

"A HP jó példa arra, hogy egy cég összességében nyereséges lehet még akkor is, ha veszteségesen árulja a fényképezőgépeket. Nem hiszem, hogy arról lenne szó, hogy a gyártók többsége ezt az árcsökkentési taktikát követné ebben a negyedévben. Néhány cég várhatóan így fog dönteni és jelentős piaci részesedést fog elérni ebben a szegmensben" -- mondta Chute.

Bár az igen alacsony várhatóan növelik az eladások volumenét, várhatóan nem lesznek egyértelműen pozitív hatással a kameraiparra. A 100 dollár alatt árak általában olyan vevőket vonzanak, akiket nem nagyon érdekel a digitális fotográfia és nem nagyon fogják használni a kamerát illetve nem fognak túl nagy nyomtatási- és kellékforgalmat generálni.

A zuhanó árak vélhetően megnehezítik a csúcskategóriájú modellekre összpontosító fényképezőgép-gyártók dolgát is. "Azt hiszem, hogy összességében káros hatású az idő előtti árcsökkentés. Ha egy termék érzékelt értéke csökken, akkor a felhasználó hajlamos kevésbé használni azt: a kamera csak áll a helyén, a vevő nem készít fényképeket és papírképeket" -- véli az IDC szakértője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról