Szerző: Barna József

2002. november 26. 12:50

EPIA M: második generációs integrált platform a VIA-tól

A tajvani VIA Technologies ma hivatalosan is bejelentette integrált EPIA alaplapcsaládjának új generációját, a VIA EPIA M digitális média platformot. A rendkívül kompakt, Mini-ITX formátumú EPIA M alaplap -- azon túl, hogy belépő szintű PC-k alapja lehet -- kiválóan alkalmas szórakoztatóelektronikai eszközök építésére is.

[HWSW] A tajvani VIA Technologies ma hivatalosan is bejelentette integrált EPIA alaplapcsaládjának új generációját, a VIA EPIA M digitális média platformot. A rendkívül kompakt, Mini-ITX formátumú EPIA M alaplap -- azon túl, hogy belépő szintű PC-k alapja lehet -- kiválóan alkalmas szórakoztatóelektronikai eszközök építésére is.

A mindössze 17 x 17 cm méretű EPIA M VIA C3 E-Series vagy VIA Eden beágyazott processzorral rendelhető. A lapon a VIA Apollo CLE266 chipkészlet teljesít szolgálatot. Ebben jelent meg a VIA termékkínálatában elsőként a CastleRock grafikus mag, mely a szokásosnak mondható 2D- és 3D-gyorsítás mellett hardveres MPEG2-lejátszást tesz lehetővé. Az alaplapba maximum 1 Gbyte DDR266 memória helyezhető.


VIA EPIA M

Ezen túlmenően az EPIA M támogatja az Ultra ATA-133 perifériákat, valamint rendelkezik hatcsatornás hangprocesszorral, hálózati, IEEE 1394- és USB 2.0-vezérlővel, illetve tv-kimenettel. Az alaplapon egyetlen PCI bővítőhely található.

A vállalat az őszi VIA Technology Forumon már kiállította az EPIA M-re épülő Hi-Fi PC koncepcióját, melyet a cég reményei szerint számos gyártó felkarol majd. A Hi-Fi PC érdekessége az egyedi infravörös távirányító, amelynek segítségével a gépre telepített multimédiás alkalmazásokat lehet működtetni. A készülék BIOS-ában található "PlayNow!" funkciónak köszönhetően a Hi-Fi PC teljes értékű DVD/CD-lejátszóként is használható, közvetlenül a bekapcsolás után, azaz operációs rendszer segítsége nélkül.

Az EPIA M Mini-ITX alaplapok 200 dollár alatti ajánlott fogyasztói áron már megvásárolhatóak a vállalat viszonteladói partnereinél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról