Szerző: Vörös Péter

2002. november 26. 10:46

Az Ericsson vezérigazgatója túlságosan optimista?

Kurt Hellström
Kurt Hellström
[Bloomberg] Kurt Hellström, az Ericsson AB elnök-vezérigazgatója tavaly október óta négyszer csökkentette a hálózatiberendezés-gyártó ipar 2002-es kilátásait, most azonban az elemzők azt vetik a szemére, hogy túlságosan optimista a 2003-as kilátásokkal kapcsolatban.

A világ legnagyobb mobiltelefonhálózati berendezéseket gyártó vállalata arra számít, hogy valamikor jövőre sikerül újra nyereségessé válnia. Hellström a múlt héten egy interjúban azt mondta, hogy a piac várhatóan nem fog változni, 2002-ben a visszaesés 20 százalék volt 2001-hez képest.

Az elemzők nem értenek egyet vele: a Deutsche Bank, a Morgan Stanley és a Lehman Brothers arra számít, hogy a piac további 10 százalékkal csökken 2003-ban, a J.P. Morgan & Chase 8, a Goldman Sachs 7 százalékos visszaesésre számít. Az Ericsson több mint fél évszázad után először könyvelt el éves veszteséget, miután Hellström nem tudta előre jelezni a kereslet visszaesését.

"Én a pesszimista forgatókönyvben hiszek" -- mondta James Macmillan, aki 4 milliárd dolláros portfoliót kezel a Merrill Lynch-nél, és aki az év elején megvált utolsó Ericsson-részvényeitől is.

Az Ericsson piaci értéke körülbelül 56 milliárd dollárral, több mint háromnegyedével csökkent, miután a befektetők aggódtak azzal kapcsolatban, hogy a mobiltelefonhálózati berendezések iránti kereslet nem lendül fel a közeljövőben. A cég január 28-án teszi közzé negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit.

A vállalat ügyfelei igyekeznek tanulni a múltbeli túlkapásokból. Miután több mint 100 milliárd dollárt költöttek el harmadik generációs mobiltelefonhálózati licencekre és további dollármilliárdokat akvizíciókra, a France Telecom SA, a Deutsche Telekom AG és a többi telefonvállalat erősen visszafogja kiadásait a készpénz-megtakarítás érdekében.

Hellström eredetileg 52,5 milliárd dolláros összforgalomra számított 2002-ben, ez változatlan szintet jelentett volna 2001-hez képest. A múlt hónapban azonban már csak 42 milliárd dolláros eladásokat jelzett előre a vezérigazgató, aki mind a három legutóbbi negyedévben csökkentette előrejelzését.

A visszaesés súlyossága meglepetésként hatott a cég riválisaira is: a Lucent Technologies, a Nortel Networks, az Alcatel, a Siemens és a Nokia egyaránt rendszeresen csökkentette forgalomelőrejelzéseit az utóbbi két évben, mivel a megrendelések folyamatosan visszaestek.

Ezzel együtt Hellström nézetei a mobiltelefonhálózati piacot illetően eltérőek az egyik legközelebbi vetélytársáétól, a Nokiáétól. Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy az ipar forgalma várhatóan tovább csökken 2003-ban.

Hellström hangsúlyozta, hogy az iparággal kapcsolatos kilátásai nem előrejelzések. "Úgy tervezünk, mintha a piac ugyanakkora lenne, mint az idén. Vannak nálunk pesszimistábbak és optimistábbak is. Mi valahol középen vagyunk."

Per Lindberg, a Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzője azon kevesek közé tartozik, akik jóval optimistábbak Hellströmnél. Lindberg szerint a mobiltelefonhálózati piac akár 20 százalékkal is nőhet jövőre, "feltéve, hogy a pénzügyi piacok stabilizálódnak."

Hellström és Lindberg szerint a befektetők és a hitelképességi minősítést végző cégek hozzájárulnak a visszaeséshez azáltal, hogy büntetik azokat a telefonvállalatokat, amelyek növelik befektetéseiket. Hellström szerint ez irracionális viselkedés a befektetők részéről. Lindberg úgy véli, hogy ez a tényező az, ami miatt szinte lehetetlen előre jelezni a piac alakulását.

A Standard & Poor's június óta kétszer vitte le a France Telecom hitelkockázati besorolását, 'BBB-'-ra, ez az utolsó befektetés fokozat. A cég az Ericsson besorolását háromszor vitte le ugyanebben az időszakban, 'BB'-re, ez ún. bóvli fokozat.

Hellström úgy véli, hogy a telefontársaságok hamarosan kénytelenek lesznek növelni befektetéseiket, különben fennáll a veszélye annak, hogy csökken a fogyasztók megelégedettségi szintje, mivel számos európai hálózat szolgáltatásminősége romlott.

Fontos tényező az is, hogy a Hutchison Whampoa szerte Európában elkezdi a harmadik generációs szolgáltatás értékesítését, márpedig a riválisok kénytelenek lesznek felgyorsítani az e hálózatokkal kapcsolatos kiadásokat a piaci részesedés elvesztésének elkerüléséhez, véli az Ericsson elnök-vezérigazgatója.

"A Hutchison-effektus pozitív meglepetés lehet" -- mondta Miska Kuhalampi, az Aktia Asset Management portfoliómenedzsere. "Ez rákényszerítheti a telefonvállalatokat arra, hogy gyorsabban lépjenek."

A hálózati kiadások további csökkenése mellett érvelő elemzők arra mutatnak rá, hogy lassul a előfizetők számának növekedése a legfontosabb piacokon. Skandináviában például a lakosság 80 százalékának van mobiltelefonja, így nagyon nehéz növekedést elérni.

Európa legnagyobb telefonvállalatait ezenkívül rendkívül súlyos adósságok terhelik. A Deutsche Telekom 64 milliárd eurós adóssága körülbelül 1,3-szorosa a cég piaci értékének, míg a France Telecom 70 milliárd eurós adóssága közel négyszerese a vállalat piaci értékének. Az elemzők szerint ez, valamint a befektetők cash flow éhsége és a további hitelkockázatibesorolás-csökkenéstől való félelem oda fog vezetni, hogy a telefonvállalatok továbbra is csökkentik kiadásaikat.

Egy novemberi barcelonai technológiai konferencián a Telefonica SA és más telefoncégek vezetői elmondták, hogy a tervek szerint visszafogják a hálózati berendezésekre fordítható kiadásokat, ehelyett a készpénztermelésre összpontosítanak.

"A telefontársaságokra nagy nyomás nehezedik a minél jobb cash flow elérése szempontjából" -- mondta Macmillan. "Egyre kevésbé tudják irányítani saját sorsukat."

Az Ericsson részvényárfolyama 81 százalékkal nőtt október 18-a óta, amikor a cég bejelentette, hogy a költségcsökkentési program a vártnál gyorsabb ütemben halad. A részvényárfolyam megháromszorozódott szeptember 30. óta, pénteken négyhónapos csúcson állt. Hétfőn a részvényárfolyam 38 centtel (3,40 százalékkal) 10,81 dollárra csökkent.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról