Szerző: Vörös Péter

2002. november 26. 09:12

Egyre nő a számítógépek szerepe háztartásokban

[CNET] A számítógépek egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartásokban, egyre több ember szerint ezek a legfontosabb otthoni elektronikus eszközök.

[CNET] A számítógépek egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartásokban, egyre több ember szerint ezek a legfontosabb otthoni elektronikus eszközök.

A Microsoft és a Dell által támogatott Harris Interactive-tanulmány szerint a válaszadók 50 százaléka azt mondta, hogy a számítógép fontosabb, mint bármely más, tulajdonában lévő digitális eszköz, beleértve a CD-lejátszókat, mobiltelefonokat és DVD-lejátszókat.

A "2002 International Digital Lifestyle" című tanulmányhoz 1500 olyan embert kérdeztek meg az USA-ban és Nyugat-Európában, akinek van számítógépe és legalább egy másmilyen digitális eszköze -- sok fogyasztói elektronikai gyártónak ez a legfontosabb célpiaca.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a tanulmányban nem kérdezték meg az embereket a tv-nézési szokásaikról. "Egy jelentős változásnak lehetünk szemtanúi az életvitelben: korábban szinte kizárólag a tv felhasználása volt a jellemző, most egyre nő a számítógép előtt töltött idő nagysága" -- mondta Mark Oldani, a Dell marketingigazgatója.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a számítógép-tulajdonosok közel egyharmada tervez valamilyen másik digitális terméket vásárolni a mostani ünnepi szezonban.

Ha a válaszadók tartják magukat vásárlási ígéreteikhez, az jó hír lesz a technológiai szektor számára, amely elég gyenge ünnepi szezont vár. Bár arra lehet számítani, hogy több ember fog több pénzt költeni on-line, mint korábban bármikor, a gazdasággal és a globális helyzettel kapcsolatos bizonytalanság miatt sokan fogják visszafogni kiadásaikat.

A Harris-tanulmány azt mutatja, hogy a fiatalok (akik éppen belépnek a legfőbb kiadási éveikbe) magasabbra értékelik számítógépeiket, 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a legfontosabb digitális eszköze. A 35-49 évesek között 48 százalék mondta azt, hogy a számítógép áll a lista élén, míg az 50 éven felüliek között ez az arány 44 százalék volt.

Mi több, az amerikai válaszadók 84 és az európai megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy a számítógépük emelte a többi termék iránti bizalmat.

A számítógép-felhasználás szintén jelentősen eltér a korcsoportok között. A 18-34 évesek között sokan nyilatkoztak úgy, hogy a PC-vel végzett legfontosabb tevékenység a zenehallgatás volt. A 35-49 évesek többnyire munkával kapcsolatos feladatokra használták a számítógépet, míg az 50 éven felüliek többnyire e-mailezésre.

Az sem meglepő, hogy a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy az internetre történő csatlakozás a legfontosabb feladat -- ez a szám egyformán igaz volt a különböző korcsoportokra és nemekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról