Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 25. 10:56

Az IBM bejelentette ultrasűrű UNIX szerverét

Az IBM bejelentette eServer p655 ultrasűrű UNIX-szerverét, amely a nagy teljesítményű számítástechnikai piacot veszi célba. A szerver teljesítménye -- csúcsfeldolgozási szinten -- fél billió művelet másodpercenként. Az új eServer maximum 128 Power4 processzort foglal magában egyetlen rack-házban.

[HWSW] Az IBM bejelentette eServer p655 ultrasűrű UNIX-szerverét, amely a nagy teljesítményű számítástechnikai piacot veszi célba. A szerver teljesítménye -- csúcsfeldolgozási szinten -- fél billió művelet másodpercenként. Az új eServer maximum 128 Power4 processzort foglal magában egyetlen rack-házban.

Az eServer p655 célja a tudományos és műszaki számítástechnika, valamint az üzleti intelligencia és a rendkívül nagy adatbázisokat, vagy tartósan párhuzamos feldolgozást igénylő alkalmazások szigorú követelményeinek kielégítése, a digitális médiákat és az élettudományokat is beleértve.

Az eServer p655 rendszer az eServer cluster 1600, és egy nagy teljesítményű kapcsoló használatával fürtözhető. A nagyobb rugalmasság érdekében a rendszerek logikai particionálással definiálhatók. A cluster-rendszerek egyetlen vezérlő munkaállomásról végezhető adminisztrációját az IBM bevált cluster-menedzsment szoftvere biztosítja.

A nagy szerverfürtöket üzemeltető ügyfeleknek feltétel nélküli rendelkezésre állásra van igényük -- és a p655 ezt nyújtani tudja. Az eServer p655 magas szintű autonóm számítástechnikai képességeket kínál, az integrált szervizprocesszortól a Chipkill és bit-steering memóriatechnológiákig. A teljesítmény, kiszerelés, rugalmasság és rendelkezésre állás szempontjából a p655 ideális termék ott, ahol a munkaterhelés legjobban klaszterezett szervermegoldással kezelhető.

Az eServer p655 bevezető ára 73 485 US dollár, nagyobb volumenű szállítása ezév végére várható.

a címlapról