:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 24. 11:09

Az Intel szerint az új mobiltelefonoknak köszönhetően emelkedni fog a flash memóriák ára

[IDG] Mivel a mobiltelefon-gyártók egyre több flash memóriát építenek egyre nagyobb tudású készülékeikbe, e memóriatípus ára végre újra emelkedhet az utóbbi két évben tapasztalt visszaesés után, közölte Ron Smith, az Intel Wireless Communications and Computing csoportjának igazgatója.

"Az egyre erősödő felhasználás jelentősen meg fogja változtatni az árdinamikát" -- mondta Smith. "Nemcsak árstabilitást, de áremelkedést fogunk tapasztalni."

A legújabb mobiltelefonokban már olyan funkciók is megtalálhatóak, mint a digitális fényképezés és az internet-hozzáférés lehetősége, márpedig ezekhez a gyártók egyre több flash memóriát használnak. Smith szerint ez a trend ahhoz vezet, hogy újra egyensúlyba kerül a flash memóriák kínálata és kereslete.

Az Intel jelenleg áll át a 0,18 mikronos flash technológiáról a 0,13 mikronos gyártástechnológiára, ennek révén még hatékonyabbá válik a termelés.

Smith az előrejelzést egy konferenciahívás keretében fejtette ki, amely az Intel e csoportjának üzleti kilátásaival foglalkozott. Az Intel szakembere elmondta, hogy a cég szerint a kommunikáció és a számítástechnika konvergenciája lesz az IT ipar növekedésének következő motorja.

Az Intel azt tervezi, hogy vezető helyet foglal el ebben az új hullámban olyan termékekkel, mint a mobil eszközökbe szánt új, Manitoba kódnevű XScale processzor. A Manitoba gyakorlatilag egy "system on a chip" design, magában foglalja a flash memóriát, a digitális jelfeldolgozó processzort és egy XScale architektúrára épülő alkalmazásprocesszort.

A chipet elsősorban vezeték nélküli internetelérésre (GPRS-) képes kézieszközök gyártóinak szánja a cég. A Manitobára épülő készülékek nem csak telefonként használhatók és képesek elérni az internetet, de elegendő teljesítményt nyújtanak audio- vagy videofájlok lejátszáshoz is.

Mivel a Manitoba több alkatrészt tartalmaz egy chipen, jelentősen lerövidíti a készülékek fejlesztési költségeit és piacra kerülési idejét. Az Intel szerint az integrált lapka révén ráadásul hely is megtakarítható, azaz az eszközök mérete csökkenhet. Az Intel már el is kezdte a Manitoba chip kis sorozatszámú gyártását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.