Szerző: Vörös Péter

2002. november 25. 08:49

Az NVIDIA szerint a grafikus chipek iránti kereslet továbbra is erős

A PC-kereslet továbbra is elég lapos marad, viszont a csúcskategóriájú grafikus chipek keresletén alig látszik a piac összességének hanyatlása, közölte pénteken Marv Burkett, az NVIDIA pénzügyi vezérigazgatója.

Az NVIDIA a Standard & Poor's 500 index legjobban teljesítő részvénye volt 2001-ben, azonban a cég részvényárfolyama az idén meredeken visszaesett, amiben többek között szerepet játszott a vállalat számviteli gyakorlatával kapcsolatos SEC (Securities and Exchange Commission, Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) vizsgálat, a júliusban zárult pénzügyi negyedév gyenge eredményei és a cég legnagyobb ügyfelével, a Microsofttal folytatott árazási és termelési viták.

Ezzel együtt a Santa Clara (Kalifornia) központú cég arra számít, hogy a Comdexen múlt héten bemutatott GeForce FX (korábbi kódnevén NV30) chip révén tavaszra visszaszerezheti korábbi első helyét a csúcskategóriájú grafikus processzorok piacán.

Burkett elmondta, hogy a PC-piac nagyjából úgy alakul, ahogyan azt az Intel októberben előrejelezte: a hanyatló szektor továbbra is gyenge marad a kritikusnak számító ünnepi szezonban is. "Semmi okom nincs azt feltételezni, hogy ez az előjelzés rossz lenne. Azt hiszem, hogy senki nem érzi azt, hogy szilárd vállalati körülményekről lehetne beszélni."

Ugyanakkor Burkett azt is elmondta, hogy az NVIDIA GeForce 4 Ti 4200 és 4600 grafikus processzorok iránti kereslet "nagyon jó" -- az ezeken a chipeken alapuló videokártyák igen népszerűek a PC játék- és médiamegszállottak körében.

Pénteken a UBS Warburg brókercég lejjebb szállította az NVIDIA részvényeinek besorolását "tart"-ról "csökkent"-re, hivatkozva a kemény versenyhelyzetre ás a vállalat chipjeivel kapcsolatos árnyomásra.

Burkett elmondta, hogy nincs újság az SEC-vizsgálattal kapcsolatban, ami a cég szerint két fő téma köré épül: az egyik a 2001-es pénzügyi évben rögzített termékköltségek időzítése, a másik a 2000-es, illetve 2001-es pénzügyi év tartalékainak rögzítése.

A GeForce FX chipeket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) gyártja. A TSMC-nek az NVIDIA a legnagyobb ügyfele. Az elemzők már régóta foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy az NVIDIA esetleg kiadja a gyártás egy részét az IBM-nek. "Nagyon elégedettek vagyunk a TSMC-vel" -- mondta Burkett, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy lehetséges, hogy a cég valamikor a jövőben más céggel is köt termelési outsourcing szerződést.

A pénzügyi szakember szerint a cég részvényesei felismerték, hogy az egész technológiai szektor igen nehéz időket él át, és meg vannak elégedve a vállalat stratégiájával. "Befektetőink nagyon megértőek ezekben az embert próbáló időkben."

A cég részvényárfolyama pénteken 42 centtel (2,60 százalékkal) 15,72 dollárra esett vissza. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 7,20-72,66 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról