:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 24. 16:32

Az IBM tovább erősítette vezető helyét a globális szerverpiacon

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat felmérései szerint az IBM megerősítette vezető helyét a globális szerverpiacon, amely összességében közel négy százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat felmérései szerint az IBM megerősítette vezető helyét a globális szerverpiacon, amely összességében közel négy százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.

A piackutató cég adatai azt mutatják, hogy az elmúlt negyedévben a Nagy Kék szervereladásai 3,03 százalékkal, 3,3 milliárd dollárról 3,4 milliárd dollárra emelkedtek, míg a piac egésze 3,67 százalékkal 10,9 milliárd dollárról 10,5 milliárd dollárra esett vissza. Az IBM piaci részesedése 2,1 százalékkal 32,1 százalékra nőtt.

Szintén javította helyzetét a Dell Computer, a negyedik helyen álló szervergyártó, amelynek forgalma 16,12 százalékkal, 701 millió dollárról 814 millió dollárra nőtt. A Dell piaci részesedése így 1,3 százalékkal 7,7 százalékra emelkedett, közölte a Gartner. Az IBM és a Dell globális előretörése követte a hasonló változásokat az USA szerverpiacán a harmadik negyedévben.

Az IBM és a Dell globális növekedése a második helyezett Hewlett-Packard és a harmadik helyen álló Sun Microsystems kárára történt. A HP szerverforgalma 13,8 százalékkal, 2,9 milliárd dollárról 2,5 milliárd dollárra csökkent, a cég piaci részesedése 2,2 százalékkal 24,5 százalékra esett vissza. A Sun szervereladásai 13,3 százalékkal, 1,5 milliárd dollárról 1,3 milliárd dollárra estek vissza, a vállalat piaci részesedése 0,9 százalékkal 12,6 százalékra csökkent.

Az Intel-alapú szervereknél az IBM továbbra is a harmadik helyen áll, de a Nagy Kék 3,7 százalékkal növelte piaci részesedését, míg a HP 4,4 százalékkal esett vissza. Az ezen a piacon második helyen álló Dell piaci részesedése 2,5 százalékkal emelkedett.

A Unix szervereknél, amely jelenleg még a szerverpiac forgalmának nagyobb részét teszi ki, a harmadik helyen álló IBM piaci részesedése 3,8 százalékkal emelkedett, míg az első helyen álló Sun-é 1,1 százalékkal, a második helyezett HP-é 0,7 százalékkal csökkent.

A Gartner előrejelzései szerint az Intel-alapú szerverek forgalma 2003-ban 20 milliárd dollárra emelkedik, míg a RISC/Unix szerverek eladásai 18 milliárd dollárra csökkennek, így ez lesz az első év, amikor az Intel szerverek eladásai meghaladják a Unix szerverekét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.