:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 21. 18:47

Csökkent a Nintendo első pénzügyi féléves nyeresége

[WSJ] A Nintendo alacsonyabb nyereséggel zárta az első pénzügyi félévet, mivel a jen erősebb volt a dollárhoz képest és a kereslet is alacsonyabb volt a cég termékei iránt. A most közzétett eredmények megfelelnek a vállalat által októberben közzétett profitfigyelmeztetésnek.

[WSJ] A Nintendo alacsonyabb nyereséggel zárta az első pénzügyi félévet, mivel a jen erősebb volt a dollárhoz képest és a kereslet is alacsonyabb volt a cég termékei iránt. A most közzétett eredmények megfelelnek a vállalat által októberben közzétett profitfigyelmeztetésnek.

A vállalatcsoport nettó nyeresége a szeptemberben zárult pénzügyi félévben 45 százalékkal 154,6 millió dollárra esett vissza a tavalyi 280,35 millió dollárhoz képest. A cég azt is bejelentette, hogy a gyengébb eredmények egyik fő oka a konzolok iránti kereslet csökkenése és a verseny erősödése: a Nintendónak továbbra is kőkemény vetélytársa a Sony PlayStation 2 és a Microsoft Xbox játékkonzol.

A cég közölte, hogy a vállalatcsoport üzemi nyeresége 46 százalékkal 227,38 millió dollárra csökkent, miközben a forgalom 7,8 százalékkal 1,695 milliárd dollárra esett vissza. A jen erősödése a dollárral szemben szintén nem segített az eredményen, a Nintendo 236,4 millió dollárt vesztett emiatt.

A többek között a Pokemonról, a Super Marióról és a Zeldáról ismert cég az első pénzügyi félévben 2,88 millió GameCube konzolt adott el, szemben a tavalyi 510 ezerrel (akkor még csak Japánban értékesítették a GameCube-ot). A nagy rivális Sony 12,88 millió PlayStation 2-t adott el ugyanebben az időszakban.

A Game Boy Advance konzol eladásai azonban több mint 50 százalékkal 1,08 millió darabra csökkentek Japánban, szemben az egy évvel korábban eladott 2,76 millió darabbal. A felkelő nap országán kívül szintén csökkent a Game Boy Advance forgalma: 5,75 millióról 4,71 millióra.

A kézijáték-hardverek és szoftverek eladásai szintén jelentősen visszaestek az előző év hasonló időszakához képest: a hardvereladások közel 50 százalékkal (756,86 millió dollárról 390,86 millió dollárra), a szoftvereladások 46 százalékkal (655,48 millió dollárról 352,96 millió dollárra) estek vissza.

A vállalat az első pénzügyi félévben elveszítette első helyét a japán játékszoftver-piacon: az új Super Mario Sunshine játék vártnál gyengébb eladásai miatt a rivális Konami elhódította a piacvezető pozíciót a Nintendótól.

A cégnek 6,275 milliárd dollár készpénze van (a teljes aktívák 67 százaléka). Az elemzők szerint elég valószínű, hogy a vállalat továbbra is támogatni fogja az utóbbi időben jelentősen csökkenő részvényárfolyamot részvényvisszavásárlással.

"A Nintendo vásárolt vissza részvényt az utóbbi időben, ez azt mutatja, hogy a vállalat úgy véli, a részvény alul van értékelve" -- mondta Marc Desmidt, a Merrill Lynch Investment Managers japán részvénycsoportjának igazgatója. "Maga az a tény, hogy a cég visszavásárolja részvényeit, jó jel a befektetők számára."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.