Szerző: Barna József

2002. november 21. 10:48

Nyereséges negyedévet zárt a HP

[WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat ismét nyereséges, és képes volt jelentős mértékben csökkenteni két kulcsfontosságú üzletágának veszteségeit, ami a Compaq integrációjának sikerét jelzi.

[WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat ismét nyereséges, és képes volt jelentős mértékben csökkenteni két kulcsfontosságú üzletágának veszteségeit, ami a Compaq integrációjának sikerét jelzi.

A HP az október 31-én véget ért negyedévben 390 millió dolláros, részvényenként 13 centes nettó nyereséget könyvelt el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 505 millió dolláros, részvényenként 17 centes veszteségével. A cégérték amortizációját, valamint a Compaq-felvásárlással kapcsolatos átszervezési és akvizíciós költségeket nem számolva a vállalat nyeresége 721 millió dollárra, részvényenként 24 centre rúgott. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 22 centes profitra számítottak.

A vállalat negyedéves árbevétele 18 milliárd dollár volt, ami 1%-os csökkenés a tavalyi év hasonló időszakának, míg 9%-os növekedés a harmadik pénzügyi negyedév forgalmával összehasonlítva. A HP a negyedik negyedévre 17,4 milliárd dolláros forgalom mellett 22 centes részvényenkénti profitot prognosztizált.

Különösen fontos azonban, hogy a cégnek az előző negyedévhez képest sikerült jelentősen csökkenteni a PC és vállalati üzletág veszteségeit. A PC üzletág forgalma 5,1 milliárd dollár volt, ami 6%-os növekedés az előző negyedévhez képest; míg üzemi vesztesége 87 millió dollár volt. A harmadik pénzügyi negyedévben, az elemzők meglepetésére, az üzletág 198 millió dolláros veszteséget könyvelt el. A szervereket, tárolási eszközöket és alkalmazásokat forgalmazó vállalati üzletág forgalma 8%-kal 4,1 milliárd dollárra nőt, vesztesége pedig 422 millió dollárról 152 millió dollárra csökkent.

Ugyanakkor a legnagyobb árbevételt továbbra is a Compaq-felvásárlástól nem befolyásolt nyomtatási és képalkotási üzletág érte el. Ennek forgalma 5,6 milliárd dollárra rúgott, üzemi nyeresége pedig 926 millió dollár volt. A szolgáltatási üzletág 3,1 milliárd dolláros árbevételt és 381 millió dolláros üzemi nyereséget, míg a pénzügyi szolgáltatások és leasing üzletág 537 millió dolláros forgalom mellett 101 millió dolláros üzemi veszteséget ért el.

Az összességében jó eredmények eléréséhez jelentős mértékben hozzájárultak a Compaq májusi felvásárlása óta foganatosított költségcsökkentő intézkedések. A HP szerint az idei pénzügyi év második félévében 651 millió dollárral sikerült a költségeket lefaragni. E lépések részeként a vállalat 12 500 alkalmazottjától vált meg és racionalizálta alkatrészbeszerzéseit. A 2003-as pénzügyi év végére a cég 17 900 állást kíván megszüntetni, 1100-zal többet, mint korábban tervezte.

A HP a jelenlegi negyedévre 18,4 milliárd dolláros árbevételt vár 27 centes részvényenkénti nyereség mellett. A cég részvényeinek árfolyama tegnap a rendes kereskedésben 30 centtel 16,85 dollárra nőtt, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben további 1,64 dollárral (9,7%-kal) emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról