:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 21. 08:50

Az EMC nem látja az IT kiadások fellendülésének jeleit

Joseph M. Tucci
Joseph Tucci
Az EMC elnök-vezérigazgatója, Joseph Tucci úgy véli, hogy nem láthatóak a vállalati IT kiadások fellendülésének jelei, és a jövő évvel kapcsolatos előrejelzésekkel is óvatosnak kell lenni.

"Jelenleg nincs kézzel fogható jele annak, hogy javul a helyzet" -- mondta a világ legnagyobb, tárolási berendezéseket gyártó cégének vezetője riportereknek Tokióban. "A korábbi tapasztalatok arra utalnak, hogy javulásnak kell bekövetkezni 2003 vége felé, majd meglátjuk, hogy így lesz-e."

Korábban a tárolási berendezések piaca az egyik legerősebben növekvő IT piac volt, azonban az IT szektort érzékenyen érintette a tartós gazdasági visszaesés és a különféle (részben politikai) bizonytalanságok. A vállalatok egyre óvatosabban költenek számítógépekre, szoftverekre és más IT termékekre. A legutóbbi negyedévben az EMC pro forma vesztesége 51 millió dollár, forgalma 1,26 milliárd dollár volt.

Tucci megerősítette, hogy a költségcsökkentésnek és az új termékeknek köszönhetően jobb eredmények várhatók 2003-ban. Az EMC vezetője azt is elmondta, hogy úgy csökkentik a költségeket, hogy még 1,3 milliárd dolláros forgalom alatt is nyereséges lesz a cég. Ezenkívül a középső kategóriában nemrég bemutatott újdonságok révén a vállalat várhatóan növelni fogja piaci részesedését.

"Arra számítunk, hogy 2003-ban javulnak az eredményeink" -- mondta Tucci. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a fellendülés kilátásai továbbra sem túl jók, mivel a piac továbbra is függ a bizonytalan gazdasági kilátásoktól.

"Sok IT vezérigazgatóval tárgyaltam világszerte, itt Japánban is, és azt tapasztaltam, hogy részükről tovább nő az új alkalmazások iránti igény, de egyszerűen nincs elegendő jóváhagyott költségvetésük ezekre. Ez azt jelenti, hogy amint megindul a fellendülés és a vállalati nyereségek javulnak, a cégek költeni fognak ezekre az új alkalmazásokra."

Ezt a vélekedést megerősítette Lawrence Weinbach, a Unisys elnök-vezérigazgatója is. "Az IT piac addig nem fog globálisan javulni, amíg a nyereségek nem javulnak és nem áll rendelkezésre szabad cash-flow" -- mondta az IT szolgáltatási vállalat vezetője egy sajtótájékoztatón Tokióban.

Tucci kiemelte azt is, hogy az EMC minden korábbinál erősebben összpontosít az adattárolási üzletág szoftver oldalára, a kutatás-fejlesztési költségvetés háromnegyedét erre a területre költötték. "Az iparág nagy részéhez hasonlóan az értékteremtés szükségszerűen a szoftvereknél történik."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.