Szerző: Barna József

2002. november 20. 20:35

Bizonytalan az AMD és a UMC vegyesvállalatának jövője

A múlt héten egy elemző nem megnevezett AMD-s forrásokra hivatkozva tényként közölte, hogy az AMD és világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalatának számító UMC tárgyalásokat folytat nemrégiben életre hívott vegyesvállalatuk felszámolásáról. A híresztelést mindkét vállalat képviselői alaptalannak nevezték, azonban az AMD közölte, az együttműködés részletei még egyeztetés tárgyát képezik.

[HWSW] A múlt héten egy elemző nem megnevezett AMD-s forrásokra hivatkozva tényként közölte, hogy az AMD és világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalatának számító UMC tárgyalásokat folytat nemrégiben életre hívott vegyesvállalatuk felszámolásáról. A híresztelést mindkét vállalat képviselői alaptalannak nevezték, azonban az AMD közölte, az együttműködés részletei még egyeztetés tárgyát képezik.

Amint az ismert, a két vállalat idén februárban jelentette be együttműködési megállapodását. Ennek értelmében az AMD és a UMC vegyesvállatot alapított AU Pte Ltd. néven, amely egy szingapúri chipgyártó üzem ("Fab 35") felépítését és működtetését végzi majd. A két cég ezen felül közölte, hogy együttműködnek a jövőben bevezetésre kerülő félvezetőtechnológiák fejlesztése területén is.

A vegyesvállalat által felépítendő félvezetőgyártó üzem az eredeti tervek szerint a 2004-re készül el, és 2005-ben kezdheti meg a lapkák sorozatgyártását, mégpedig 300 mm-es szilíciumszeletek és 65 nanométeres technológia használatával. A megállapodás része volt továbbá, hogy 2003-tól a UMC is gyárt Athlon és Duron processzorokat az AMD részére 0,13 mikronos, illetve fejlettebb technológiával.

Lapunk megkeresésére az AMD szóvivője elmondta, hogy az együttműködés pontos részleteiről még egyeztetnek tajvani partnerükkel. A vállalat 2005 végére mindenképpen át kíván térni a 300 mm átmérőjű szilíciumszeletek használatára, és tárgyalásokat folytat a UMC-vel a fejlettebb gyártókapacitás biztosításáról, ugyanakkor további partnerek bevonását sem zárja ki. Egyelőre azonban az esetleges újabb partnereket nem kívánta megnevezni a cég képviselője.

Azt ugyanakkor elmondta, hogy jelenleg nem tisztázott az sem, hogy a UMC jövőre gyárt-e lapkakészleteket és processzorokat az AMD számára. Mint közölte, ez részben a termékek iránti kereslet alakulásától, részben pedig attól függ, hogy a tajvani vállalat tudja-e tartani a fejlettebb gyártástechnológia bevezetésére vonatkozó útitervét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról