:

Szerző: Barna József

2002. november 20. 17:00

Biztosan növekszik a memóriakártyák piaca

[CNET] Egy tegnap közzétett piaci jelentés szerint a flash memóriakártyák piaca egy túlkínálattól sújtott időszak után magához tért, és jelentős növekedés előtt áll. A Web-Feet Research piackutató vállalat által kiadott tanulmány arról számolt be, hogy az idei évben a memóriakártyák globális forgalma 2,05 milliárd dollárra nő.

A többek között digitális kamerákban, hordozható lejátszókban, tenyérgépekben használatos termékek eladásai 2000-ben 1,8 milliárd dollárt tettek ki, míg tavaly 1,3 milliárd dollárra csökkentek. Alan Niebel, a Web-Feet vezérigazgatója elmondta, hogy mostanra az árak is stabilizálódtak a továbbra is kiélezett verseny ellenére. "Ez egy csekély haszonnal kecsegtető üzlet, ahol igen nehéz a fennmaradás" -- tette hozzá.

A piackutató cég jóslata szerint 2007-re a piac 13,5 milliárd dollárra nő 542 millió darabos forgalom mellett. Az idén 75,1 millió darab memóriakártya talál gazdára. Niebel úgy véli, hogy a flash kártyák piaca növekedésének elsődleges katalizátorai továbbra is a digitális kamerák lesznek, de a tenyérgépek, az USB tárolási eszközök és a mobiltelefonok is egyre nagyobb súllyal esnek a latba. Jelenleg csupán a még ritkaságszámba menő, digitális kamerával felszerelt mobilokban használnak memóriakártyákat.

Ami az árakat illeti, a flash memóriakártyák esetében átlagosan 50 centbe kerül egyetlen Mbyte adat, de a Mbyte-onkénti költség már jövőre 40 centre csökkenhet. A piacot egyelőre a Compact Flash formátum uralja, azonban a vállalat szerint ennek helyét -- amint az árak racionalizálódnak -- átveszi a Secure Digital és a Memory Stick.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.