:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 19. 16:46

Az elemzők egyre szkeptikusabbak az AMD jövőjével kapcsolatban

Az AMD részvényárfolyama a mai napon eddig már közel 10 százalékkal csökkent azután, hogy a vállalat bejelentette: 300 millió dollár értékű kötvényt bocsát ki. A vállalat a befolyt összeget tőkeberuházásra, illetve működtetésre kívánja fordítani. Magyarán szólva a cégnek elfogyott a pénze. Elemzők között egyre inkább az a nézet kezd terjedni, hogy az AMD nem lesz képes visszaszerezni azt a lendületet, amelyet a félvezetőpiac összeomlásakor vesztett el.

Az AMD részvényárfolyama a mai napon eddig már közel 10 százalékkal csökkent azután, hogy a vállalat bejelentette: 300 millió dollár értékű kötvényt bocsát ki. A vállalat a befolyt összeget tőkeberuházásra, illetve működtetésre kívánja fordítani. Magyarán szólva a cégnek elfogyott a pénze. Elemzők között egyre inkább az a nézet kezd terjedni, hogy az AMD nem lesz képes visszaszerezni azt a lendületet, amelyet a félvezetőpiac összeomlásakor vesztett el.

A kaliforniai chipgyártó jövője a Hammer processzorcsaládon, elsősorban a vállalati piacra szánt Opteronon áll vagy bukik. Az Opteron segítségével az AMD nemcsak nagyobb nyereségre tehetne szert, hanem a cég iránti bizalmat is jelentősen megerősíthetné. Az Opteron azonban egyelőre messze nem tekinthető sikertörténetnek, legalábbis a megjelenését többször is eltolták, ráadásul a chipek forgalmazásából az AMD-nek a jövő év második fele előtt aligha lesz érezhető pénzügyi haszna.

"A jövő év közepére muszáj lesz kész rendszereket szállítani és néhány OEM-et megnyerni, azonban az év végéig a legnagyobb gyártók aligha karolják fel az Opteront" -- mondta Kevin Krewell, az In-Stat/MDR elemzőcég igazgatója. A lehetséges ügyfelek között szerepel a Sun, az IBM, a Fujitsu, az NEC és a Dell neve. A HP aligha támogatja majd a 64 bites Opteron processzorokat, hiszen a vállalat az Intel Itanium elkötelezett híve.

Bár a Microsoft már bejelentette, hogy a jövőben támogatni fogja az AMD x86-64 utasításkészletet, vagyis a 64 bites AMD processzorokat, a redmondi vállalatnak egyelőre még semmilyen terméktervében nem szerepel az AMD új generációs processzoraira írt operációs rendszer vagy szoftver.

Eközben az AMD piaci részesedése folyamatosan csökken és a vállalat veszteséget veszteségre halmoz. A harmadik negyedévben a cég 254 millió dolláros nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben piaci részesedése évek óta nem látott mélységbe, 11,6 százalékra zuhant. Thomas Thornhill, a UBS Warburg elemzője szerint igen valószínűtlen, hogy az AMD a jövő év során vissza tudná szerezni elvesztett piaci részesedését, erre legkorábban 2004-ig kell várni.

Ráadásul az Opteron megjelenése után sem biztos, hogy az AMD lépést tud tartani az Intel nyomott áraival. Az idei harmadik negyedévben a cég bruttó haszonrése 11 százalék volt, miközben az Intel agresszív árstratégiája ellenére is 49 százalékos bruttó haszonrést tudott elérni. Adam Parker, a Sanford Bernstein elemzője rámutat, hogy a Hammer család megjelenése ellenére az AMD jövőre valószínűleg csak mintegy 1 százalékkal tudja növelni piaci részesedését.

"Bár a Hammer műszakilag kétségtelenül versenyképes, egyáltalán nem biztos, hogy az AMD gyártósorai és marketingesei megfelelő munkát végeznek. Ezeken a területeken eddig ugyanis nem voltak túl sikeresek" -- mondta Parker.

Parker szerint az AMD-részvényeken jól lehet keresni, de hosszú távon nem tartja jó befektetésnek őket. "Amennyiben kicsit is növekszik a piaci részesedésük és a Hammer körül valóban nagy őrület támad, pár befektető jól kereshet" -- mondta, miközben rámutatott: a cég eddig még nem keresett pénzt. Az AMD előző 20 éve során összesen 25 milliárd dollárt költött el, de piaci értéke mindössze 2 milliárd dollárral nőtt. "23 milliárd dollárt egyszerűen kidobtak az ablakon" -- mondta Parker.

Bár a kaliforniai vállalat vezetői komoly költségcsökkentő lépéseket foganatosítottak, átszervezésekbe kezdtek és elbocsátották az alkalmazottak 15 százalékát, a Wall Street elemzői szerint 2004 negyedik negyedéve előtt aligha lesznek nyereségesek. A Lehman Brothers által szervezett elemzői konferencián Hector Ruiz vezérigazgató elismerte, hogy vállalata igen nehéz helyzetben van, és arra kérte a potenciális befektetőket, hogy a cég hosszú távú terveit tarsák szem előtt.

Elemzők szerint azonban a vállalat még rövid távú vállalásait sem tudja teljesíteni. A gyászos harmadik negyedéves eredmények közzétételekor a vezetőség bejelentette, hogy 2003 második negyedévére az AMD el fogja érni a 775 millió dolláros nyereségküszöböt, azonban Thornhill szerint ez "valószínűleg nem teljesíthető".

Feltéve, hogy a vállalat teljesíti a negyedik negyedévre vonatkozó 20 százalékos forgalomnövekedését, a következő két negyedévben a bevételeknek további 27 százalékkal kellene növekednie a 775 millió dollár eléréséhez, ami a PC-piacon uralkodó viszonyok között valószínűleg nem fog megtörténni.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.