:

Szerző: Barna József

2002. november 19. 11:32

Távozik a Computer Associatestől a cég egyik alapítója

Charles B. Wang
Charles B. Wang
[WSJ] Az üzleti szoftvereket forgalmazó Computer Associates egyik alapítója és igazgatótanácsának elnöke, Charles B. Wang tegnap bejelentette, hogy lemond tisztségéről. A vállalat szóvivője szerint Wang lépése nincs összefüggésben a cég számviteli gyakorlatát ellenőrző szövetsége vizsgálattal.

Wang 1976-ban egyike volt azoknak, akik megalapították a Computer Associatest, majd agresszív akvizíciókon keresztül, melyek során az átvett alkalmazottak jelentős részét elbocsátották, megalapozták a vállalat jövőjét. Az utóbbi időben azonban a vezető szálka lett a befektetők és részvényesek szemében. Az elégedetlenség többek szerint akkor kezdődött, amikor 1998-ban Sanjay Kumar elnök-vezérigazgató, Wang és egy másik társalapító, Russel Artzt 1,1 milliárd dollárnyi részvényadományban részesült. Később, az elégedetlenkedő részvényesek által indított polgári per elvesztését követően a trió az összeg egy részének visszafizetésére kényszerült.

Két évvel ezelőtt pedig a vállalat olyan új számviteli módszert vezetett be, amely a befektetők számára megnehezítette a vállalat teljesítményének nyomon követését. Majd idén februárban derült ki, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) közös vizsgálatot kezdeményezett, melynek célja az esetleges számviteli szabálytalanságok felderítése.

A Prudential Securities egyik elemzője, John McPeake szerint ezért sem meglepő, hogy a befektetők pozitívan reagáltak Wang távozásának hírére. Többen úgy vélik, tette hozzá, hogy az irreálisan magas jutalmak hátterében a leköszönt elnök állt. Az igazgatótanács elnöki posztját a jövőben Kumar elnök-vezérigazgató tölti majd be, míg Wang az "elnök emeritus" tiszteletbeli címet vehette fel.

A Computer Associates részvényeinek árfolyama tegnap 23 centtel magasabban, 15,35 dolláron zárta a kereskedést. Az értékpapírok az idén 55%-ot veszítettek értékükből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.